Ratsia

Johanna-vuodet 1979-1982

(Johanna)

10Seitkytseitsemän, ja me herättiin elämään… Pihtiputaalainen Ratsia edusti suomipunkin toista sukupolvea. Toisin kuin esimerkiksi Pelle Miljoona ja Problems?, se aloitti uransa Love Recordsin seuraajalla Johannalla, jonka ensimmäinen julkaisu oli Ratsian debyyttisingle Lontoon skidit. Tämän myötä kolmelle cd:lle onkin saatu koottua Ratsian koko tuotanto irtoseiskatuumaisineen sekä Metropolis-livekoosteen otoksineen.

Ratsian pääbiisintekijä Jyri Honkavaara oli aikansa lapsi. Yhtyeen debyytti kumarsi The Clashin, Buzzcocksin ja Stiff Little Fingersin suuntaan ollen joidenkin mielestä ainoa oikea Ratsia-levy. Seuraajansa Elämän syke sisälsi henkeä nostattavaa uutta aaltoa ja romanttista voimapoppia, jossa kuului jopa Bruce Springsteen -vaikutteita.

Julkaisuaikanaan teilattu kolmosalbumi Jäljet oli taas maamme ensimmäinen postpunkpitkäsoitto. Honkavaaran koosteelle sisällytetty soolosingle Leija/Niele valoa yhdisteli synkistelyä ja uusromantiikkaa. Nuorelta Honkavaaralta tuntui kuitenkin onnistuvan kaikki, eikä mikään tyylisuunnista tunnu väkinäiseltä.

Ansiokkaan teatteriesityksen elämänvaiheistaan Circus Maximuksen taholta viime keväänä saaneen Jyri Honkavaaran elämäntyö oli tehty parissa vuodessa. Liian suuri paine uudistua, kuten muillakin aikalaisilla lisättynä viehtymyksellä kliseiseen rock’n’roll -elämään poltti luovuuden liekin loppuun liian nopeasti.

Mika Penttinen

Kommentointi on suljettu.