Maukka Perusjätkä

Johanna-vuodet 1979-1982

(Johanna)

7Maukka Perusjätkän kappaleista ja konseptista vastanneella Ralf Örnillä oli kyky organisoida asioita. Taustalla soittivat sukupolven lahjakkaimmat helsinkiläismuusikot, media oli hallussa ja meininki isollaan heti alusta.

Säpinää-levy ja slogan tiivisti helsinkiläisjenginuorison tunteet, tai ainakin antoi sitä todellisuutta elämättömälle eittämättömän vaikutelman siitä. Seuraajansa Ennen kolmatta maailmansotaa ei ollut aivan yhtä vahva kokonaisuus, mutta kiehtovan mahtipontisen tunnelman sekin omasi.

Moottorisahalla uhonneesta ammattikoululaisnuoresta ykkösidoliksi kuoriutunut Maukka oli selkeä ilmiö, mutta eipä Örnilläkään kolmannelle Koiranpennut-levylle riittänyt enää paukkuja. Radiosoittoa saanut nimikappale kuulosti väkinäisen lapselliselta jopa sen ajan kymmenvuotiaasta. Aloitusraita Nyt on ainoa maininnan arvoinen otos koko albumilta.

Pidempää uraa ei urjennut myöskään Maukalle. Yhteistyön loputtua Ralf Örnin kanssa hän tapasi armeijassa Ile Vainion. Maukka et Ile’s Disko -nimeä totellut ryhmä oli sävellyskrediittien jakautumisesta päätellen oikea bändi Vainion vastatessa teksteistä. Samankaltaista uusi aalto -pohjaista tavaraa tehtiin paljon tuohon aikaan menestyksettä, ja Asiat kuntoon floppasi vielä pahemmin kuin Koiranpennut.  Levyltä tosin erottuu huvittavasti Rainbow’n I Surrenderista kertosäkeensä pöllinyt Rautaa olla nuori.

Mika Penttinen

Kommentointi on suljettu.