TAPANI KINNUNEN: Noustiin kellareista (kirja)

Robustos

8 Turun runoliikkeen näkyvin hahmo Tapani Kinnunen on Suomen John Cooper Clarke ja Charles Bukowski samassa persoonassa. Hän on henkilönä juuri niin ”punk” kuin voi patinoitunut runomies olla. Nyt vimmaisista sukkahousupäisistä performansseistaan tunnettu lyyrikko on julkaissut ensimmäisen proosateoksensa uudella Robustos-kustantajalla.

Noustiin kellareista on kertomus Kinnusen alter egon, nuoren Topias Kettusen taipaleesta naiivista wannabe-rockarista yli parikymmentävuotiaaksi boheemiksi. Kirjan tarina on sukua Kauko Röyhkän omaelämäkerrallisempien romaanien lisäksi Perttu Lepän Pitkä kuuma kesä -leffan juonelle. Noustiin kellareista kantaa suomipunkin synnystä hieman pitemmälle, englanninkielisen rockin uuteen nousuun 80-luvulla.

Kinnunen astuu päähenkilönsä nahkoihin sujuvasti ja kuvaa Topiaksen päänsisäistäkin elämää uskottavasti. Kettunen sekstailee kielikursseilla Brightonissa, pörrää Joensuun 70-luvun lopun punk-kuvioissa Fast Lada -bändinsä kanssa, löytää Jarkko Laineen kautta runouden ja muuttaa Jyväskylään naimaan ja luomaan kirjallista uraa.

Kinnunen on taitava sanankäyttäjä ja tunnelmien tiivistäjä. Hän briljeeraa ehkä aavistuksen liikaa tarinansa mausteena käyttämillään todellisten tapahtumien yksityiskohdilla ja nimillä, jotka eivät nuoremmille lukijoille varmaan kerro paljoakaan. Se ei kuitenkaan lukukokemusta haittaa. Toivottavasti Noustiin kellareista innostaa lukijoita tutustumaan siinä mainittuihin bändeihin.

Pelkästään Vessel Umpio- ja Äpyli ja Utu ptrui tänne prutui -yhtyeiden mainitseminen saa veden herahtamaan vanhan uuden aallon ystävän kielelle. Ehkä Kinnunen intoutuu vielä laittamaan oikeankin elämäntarinansa kansien väliin. Sitä moni aikalainen odottaa innolla tai pelolla.

Jari Mäkelä

Kommentointi on suljettu.