20.000 Days On Earth

Ohjaus: Iain Forsyth ja Jane Pollard

* * * *

”Vajaat 55 vuotta maan päällä” on kerrassaan oiva ja omaperäinen dokumentti, joka kuvastaa Nick Caven musiikin syvintä olemusta. Tuosta olemuksesta eivät korvin kuultavissa olevat kappaleet edusta kuin ehkä kolmas- tai neljäsosaa. Niinpä tämä teos peilaa enemmänkin miehen muistoja ja sielunliikkeitä, ja tekee sen kohtalaisen viriilin virran viettelyksissä.

Alku tempaa mukavasti tästä ajasta ja paikasta toisenlaiseen todellisuuteen, kun kuuteentoista osaan jaettu kuva näyttää Caven elämänmenon kiintopisteitä nakutuksen säestämien numeroiden juostessa yhdestä kahteenkymmeneentuhanteen. Sen jälkeenkin leijutaan jonkin aikaa psykodramaattisessa todellisuudessa, jossa Caven puheääni, vapaamuotoinen musiikki ja luovasti taiteilevat kuvat toimivat tavallaan samanaikaisessa synkassa ja epäsynkronissa, kokemuskulmasta riippuen. Katsoja temmataan mukaan mukavan kierolla tavalla.

Myöhemmin seurataan Caven juttelua terapeutin kanssa tai auton ratin takana eri kyyditettävien kanssa tai ihan vain itsekseen. Ja vähän missä milloinkin. Musiikki on lopulta vain isossa sivuosassa, eikä kokonaisia kappaleita kuulla kuin muutama hassu – eivätkä ne oikein edes istu tällaiseen tahallisesti hajanaistettuun tyylilajiin.

Enemmänkin seurataan studiotyöskentelyn tunnelmapuolta, ja vaikuttavin palanen nauhoittimien ääressä näyttää miten lapsikuoroa ohjastellaan. Ja oikein käytetty lapsikuorohan on yksi popmusiikin sielukkaimmista täydellistäjistä.

Kokonaisuus on sekoitus viiden tähden kokoisia mahtielementtejä ja kolmen paperitähden muotoisia partikkeleita. Erityyppisistä osioista monet svengaavat hienosti keskenään, muutamat hieman huonommin.

Loppuvaiheessa nähdään vaikuttava livepätkä, jossa biisin aikana leikataan ikään kuin samalle lavalle pätkiä Caven eri kokoonpanojen miehistöistä eri aikakausilta, ja silti esitys näyttää hyvinkin koherentilta. Lopuksi Cave painottaa, että jokainen biisi – ja myös tämä dokkari – on yhden Idean muovaaminen valmiiksi saakka.

Markku Halme

Kommentointi on suljettu.