!!!: Louden Up Now (Touch and Go/Warp)

Jari Mäkelä

Kalifornian Sacramentossa 90-luvun puolivälissä perustettu dancepunk-yhtye !!! (äännetään Chk Chk Chk) kantaa epävirallista manttelia ”the hardest band to Google in the world”. Hakukone ei tunnista huutomerkkiä, eikä tänä päivänäkään anna (pelkällä) bändin nimellä ainuttakaan tulosta.

Pöljästä (taikka nerokkaasta) nimestään huolimatta !!! onnistui olemaan valtavirrasta poikkeavan musiikkityylinsä kanssa sattumalta oikeassa paikassa – New Yorkissa – juuri oikeaan aikaan vuosituhannen alussa, kun postpunkista ja punkfunkista tuli kolmenkymmenen vuoden breikin jälkeen jälleen kuuminta muotia. Rumpaliensa Spinal Tap -tyyppisistä kohtaloista kärsinyt bändi on jatkanut toimintaansa sitkeästi tähän päivään saakka.

Louden Up Now oli ensimmäinen kuulemani !!!-levy, ja pidän sitä edelleen bändin parhaana albumina. Leena Lehtisen Marginaali-ohjelmassa soittamat Pardon My Freedom ja Shit Scheisse Merde Pt. 1 tekivät kovan vaikutuksen ja 2LP meni heti tilaukseen. Seuraava dj-keikkani Päiväkodissa rakentui vanhan synapopin ja electroclashin ohella vuosien 1979-1983 postpunkin, The Rapturen ja muiden DFA-tuotantojen sekä !!!:n varaan.

!!! oli löytänyt tyylinsä jo sisarbändi Out Hudin kanssa vuonna 1999 julkaistulla splitlevyllä ja debyyttialbumilla !!! (2000), mutta Louden Up Now:n kehittyneempi tuotanto ja bändin vuosien mittaan kypsynyt yhteissoitto tekevät siitä ylittämättömän. Myöhempien vuosien levytyksistä taas puuttuu särmää. Hienoista yksittäisistä kappaleista huolimatta kokoonpanomuutokset ja siirtyminen melodiseen ja popmaiseen suuntaan ovat syöneet ison osan !!!:n luonteesta.

!!! muodostui sacramentolaisten The Pope Smashers- ja The Yah Mos -hc-punkbändien vokalisti Nic Offerin lyöttäytyessä yhteen Black Liquorice -yhtyeen jäsenten kanssa vuonna 1996. !!!:n tarkoituksena oli soittaa orgaanista, tanssittavaa, livenä aggressiivista ja mukaansa tempaavaa discomusiikkia aikana, jolloin indiebändit seisoivat tiukasti paikoillaan.

Jäsenkuviot olivat kiemuraisia. Samaan aikaan perustettiin myös aluksi ensisijaiselta projektilta vaikuttanut elektronisempi Out Hud -yhtye, jolla oli !!!:n kanssa kolme yhteistä jäsentä. The Yah Mos- yhtyeestä mukaan liittynyt Mike Guis (kirjoitettu useimmissa lähteissä väärin Gius) oli !!!:n pahan rumpalikarman ensimmäinen uhri. Guis kuoli joulukuussa 2005 auton törmättyä hänen polkupyöräänsä Sacramentossa.

Guis ei kuitenkaan ollut !!!:n jäsen enää 2000-luvulla. Debyyttialbumilla ja Louden Up Now:lla esiintyy seitsenhenkinen !!!-kokoonpano: vokalisti ja kosketinsoittaja Nic Offer, kitaristi Mario Andreoni, basisti, miksaaja ja yhtyeen pääasiallinen tuottaja Justin Van Der Volgen, kitaristi, basisti, rytmiohjelmoija, perkussionisti ja kosketinsoittaja Tyler Pope, rumpali John Pugh XI, trumpetisti, perkussionisti ja kosketinsoittaja Daniel Gorman (nimellä Gorman Dan) sekä fonisti ja perkussionisti Allan Wilson.

Louden Up Now:n sisältämää musiikkia on verrattu muiden muassa krautrockiin, Parliament/Funkadeliciin, The Clashin Sandinistaan, Gang of Fouriin, ESG:hen, LCD Soundsystemiin, Death From Above 1979:ään ja The Raptureen. Kaikille vertailuille on vankka pohja, mutta eniten levy on linkittynyt Talking Headsin Remain In Lightiin (1980), albumiin, joka ehkä tehokkaimmin ikinä on yhdistänyt valkoisen punkrockin ja mustan funkin sykkeen; urbaanin katuviidakon äänet ja primaalin afrikkalaisperäisen rytmin.

Louden Up Now on Remain In Lightin 2000-luvulle päivitetty ja samalla muovisempi, degeneroitunut versio, joka on jo ehtinyt kokea house- ja techno-pulssin aikakauden. Se ei ole niin melodinen ja kultivoitunut kuin edeltäjänsä. Offer ei laula vaan useimmiten kuiskaa tai mutisee hengästyneet vokaalinsa. Louden Up Now on puhdasta rytmiä ja älytöntä perseenheilutusmusiikkia.

Punk-kapinallisille löytyy täkyksi kevyt ripaus politiikkaa: ”u can tell the president 2 suck my fucking dick” (Pardon My Freedom) tai ”what did George Bush said when he met Tony Blair? Shit scheisse merde he said” (Shit Scheisse Merde Pt. 1). Se ei kenties ole kovin syvällistä lyriikkaa, mutta toimii kuin Pertti Kurikan välispiikit.

Albumia edeltäneenä singlenä julkaistu Me and Giuliani Down by the School Yard (A True Story) on suunnattu New Yorkin ex-pormestari Rudy Giulianille. Kotiutuessaan New Yorkiin !!! järkyttyi kuullessaan kaupunkilaisten elämänlaadun kohentamiseksi tarkoitetusta kampanjasta, mitä varten pormestari oli tonkinut esiin jo unohdetun vuonna 1926 säädetyn Cabaret Act -lain. Sen mukaan tanssiminen kaupungissa oli kiellettyä ilman erillisen maksullisen lisenssin hankkimista, joten seurauksena baareissa oli tanssikielto. Vuonna 2001 Gormanin oli ollut pakko kieltää asiakkaita tanssimasta baarissa, jossa oli työskentelemässä. Tapaus inspiroi tekemään aiheesta biisin, josta tuli bändille läpimurto julkisuuteen.

Vaikka !!! on saavuttanut kohtuullisesti huomiota indiepiireissä, on listamenestys karttanut yhtyettä. Louden Up Now:n kolmanneksi singleksi Pardon My Freedomin jälkeen lohkaistu Hello? Is This Thing On? on brittilistan 74. sijallaan edelleen yhtyeen korkein listasijoitus USA:n ja Britannian singletilastoissa. Sen ja Shit Scheisse Merden on miksannut house-mies Maurice Fulton, jonka suomalaisetkin ”tuntevat” Jimi Tenor -yhteistyön kautta.

Louden Up Now:n rajoitetulla erikoispainoksella on neljän biisin bonus-cd. Se sisältää Maurice Fultonin remiksaukset Dear Can- ja Pardon My Freedom -kappaleista, hiukan alkuperäistä pitemmän Serious Bonus Beats -version When The Going Gets Tough, The Tough Get Karazee -biisistä, sekä Sunday 5:17 AM -kappaleen, joka julkaistiin Myth Takesilla nimellä Yadnus. Tässä liveversio tuosta glitter-rockista.

Rumpali John Pugh on hengissä, mutta ei enää mukana !!!-yhtyeessä. Kertomansa mukaan ohjelmoituihin rytmeihin kyllästynyt Pugh soitti vielä osalla seuraavan Myth Takes -albumin (2007) kappaleista, mutta hänen tilalleen oli jo tuolloin liittynyt Nate Dogg -coverilla Get Up (2005) esittäytynyt The Juan MacLean -rumpali Gerardt ”Jerry” Fuchs. Fuchs kuoli marraskuussa 2009 pyrittyään ulos rikkinäisestä hissistä ja pudottuaan hissikuiluun New Yorkissa.

Tyler Pope ilmoitti vuonna 2005 keskittyvänsä uuteen rooliinsa LCD Soundsystemin jäsenenä. Osittain tästä syystä Out Hud lopetti toimintansa, ja Offer ja Van Der Volgen keskittyivät !!!-yhtyeeseen. Pope jatkoi kuitenkin !!!:n riveissä vielä Myth Takes- ja Strange Weather, Isn’t It? -albumeilla (2010). Justin Van Der Volgen ei enää soittanut jälkimmäisellä levyllä, mutta oli vielä mukana miksaamassa sitä.

!!! vieraili Flowssa vuonna 2007 ja Ruisrockissa kaksi vuotta myöhemmin. Ainakin jälkimmäinen keikka isossa teltassa oli hikinen ja huuruinen spektaakkeli. Sittemmin bändiin on liittynyt uudeksi rumpaliksi Paul Quattrone ja toiseksi vokalistiksi ja kitaristiksi Rafael Cohen. Viime vuonna ilmestynyt Thr!!!er on bändin albumeista selvästi persoonattomin tuotos.

Jari Mäkelä

Kirjoittaja on turkulainen popmusiikkiaddikti. Tällä palstalla hän raapaisee kymmenen vuoden takaista albumiklassikkoa.

Kommentointi on suljettu.