Robert Dahlqvist

Kitaristi sooloilee

Sue 10/2013

Robert Dahlqvistin ensimmäinen soololevy on syntynyt kovista ajoista.

Niin kuin viimeksikin, vuosia sitten, Robert “Strings” Dahlqvist vastaa Suen puheluun kadulla. Enkelikiharainen entinen The Hellacopters ­-kitaristi tarpoo ruokakauppaan mutta ehtii silti jutella. Onhan hän sentään tehnyt ensimmäisen sooloalbuminsa, tyhjentävästi nimetyn Solon, ja suomalaistenkin on syytä saada tietää siitä.

The Hellacopters hajosi viitisen vuotta sitten. Oliko se iso elämänmuutos sinulle, kun tunnettu bändi meni alta?
– No, ainakin taloudellisesti oli. Olen ollut sen jälkeen töissä baarimikkona ja lastentarhassa. Olin myös kokkina Norjan Hammerfestissa. Asustelin öljy-­ ja kaasukentillä siellä kaukana pohjoisessa. Eikä siinä mitään. Olin minä baarissa töissä ja kokkina silloinkin, kun Hellacopters oli koossa mutta ei keikkaillut. Se on ihan hauskaa vaihtelua ainakin toisinaan. No, okei, siellä Norjassa oli kyllä kauheaa.

Hellacoptersin jälkeen muutit sivuprojektisi Thunder Expressin ruotsinkieliseksi Dundertåget­bändiksi. Nyt olet tehnyt ensimmäisen ruotsinkielisen sooloalbumisi. Miksi vaihdoit kieltä?
– Englanniksi laulaminen ei tuntunut luonnolliselta. Sanoitukset tuntuvat todellisemmilta ja rehellisemmiltä, kun kirjoitan ne omalla kielelläni. Minusta oli heti helppoa sanoittaa ruotsiksi, eikä se muuttanut biisien säveltämistä mitenkään. Kirjoitan yleensä itsestäni. Ja juomisongelmastani.

Onko sinulla sellainen?
–  Aina välillä. Liiallinen dokaaminen on varmaan tuttua puuhaa sinullekin, kun olet suomalainen.

Niinpä niin. Kuulin, että kirjoitit soololevysi biisit aikana, jolloin elämässäsi oli paljon ylä- ja alamäkiä ja että menit studioon hyvin masentuneena. Solo ei olekaan tunnelmaltaan mikään tyypillinen optimistinen ruotsalaislevy, vaan pikemminkin mietteliäs ja ehkä surullinenkin albumi. Mitä sinulle tapahtui Dundertågetin hajoamisen lisäksi?
– Tärkeä ihmissuhde hajosi. Olin tyttöystäväni kanssa yhdeksän vuotta. Sitten me saimme lapsen, ja sitten tuli ero. Ja sitten minä aloin ryypätä. Jossain vaiheessa löysin uuden tyttöystävän, mutta ei sekään helppoa ole ollut.

Tapaatko lastasi säännöllisesti?
–  Joo, joka viikonloppu. Me käydään yhdessä uimakoulussa!

Solo ei ole mikään tyypillinen rockkitaristin soololevy. Sillä on rockia, mutta myös herkkiä ja hiljaisia folkbiisejä. Dundertågetin lopettamiseen vaikutti ilmeisesti se, että toisin kuin bändin muita jäseniä, sinua ei enää huvittanut pelkästään rokata. Mitä olet kuunnellut viime aikoina ja onko se vaikuttanut omiin biiseihisi?
–  Olen kuunnellut enimmäkseen Ulf Lundellia ja Status Quota. En oikein usko, että se kuuluu musiikissani lainkaan, tai ei ainakaan enempää kuin ennenkään. Olen kyllä erittäin ylpeä uusista kappaleistani.

Mikä niistä tekee niin erityisiä?
–  Tuottaja Björn Olsson. Hän sai biisini kuulostamaan rehellisiltä ja vangitsi olennaisen niistä. Björn ymmärsi, mitä ajoin takaa. Hän oli jonkinlainen isähahmo minulle levyn tekemisen aikana.

Olsson on merkittävä tekijä ruotsalaisessa rockissa niin tuottajana kuin muusikkonakin.
–  Olen ollut Björnin fani nuoresta alkaen. Tykkään Union Carbide Productionsista ja Björnin soololevyistä, The Soundtrack of Our Livesistä ja Håkan Hellströmin levyistä, jotka Björn on tuottanut.

Millaisia suunnitelmia sinulla on soololevysi varalle? Jäätkö laulamaan ruotsinkielisiä laulujasi ruotsalaisille, vai aiotko keikkailla myös ulkomailla?
– Teen ainakin Ruotsin­-kiertueen. Toivottavasti pääsen soittamaan myös Suomeen ja Norjaan. Se riippuu keikkamyyjästäni. Tai pikemminkin siitä, kiinnostaako Suomea ja Norjaa ottaa minut keikalle. (katso Suomen-keikkapäivämäärät jutun lopusta! toim. huom.)

Aiotko jatkaa soolouralla vai onko sinulla muita projekteja?
–  Toivottavasti saan tehdä monta soololevyä lisää. Viime aikoina olen soittanut myös Pugh Rogefeldtin kanssa. Hän on tunnettu ruotsalainen laulaja­lauluntekijä. Pugh oli
erittäin suosittu täällä 70­luvulla… Hei, tulin nyt tähän marketin ovelle. Minun täytyy käydä kaupassa. Soita minulle kymmenen minuutin päästä, jos haluat jutella lisää, ok?

ARI VÄNTÄNEN

Suomen-kiertue:
19.3. Sellosali, Espoo
20.3. Yo-talo, Tampere (+ Eduardo Martinez & Peevo Deluxe)
21.3. Klubi, Turku (+ Marty The Random Guy)
22.3. Ritz, Vaasa

Kommentointi on suljettu.