Lemmy Kilmister on juoppo, ei legenda

Jarkko Fräntilä

Sue 2/2014

Motörheadin piti tulla Suomeen ja Hartwall Areenalle maaliskuussa. Lemmy Kilmisterin terveys on kuitenkin niin huonolla tolalla, ettei miehen kroppa kestä kiertuetta. Läpi elämän jatkunut alkoholismi on jättänyt jälkensä.

Motörheadin manageri Todd Singerman kertoi Decibel-sivustolle antamassaan haastattelussa, kuinka 68-vuotias muusikko on vaihtanut viskin punaviiniin. Ennen Lemmy joi vähintään pullon Jack Daniels -viskiä päivässä. Nyt hän juo pullon tai pari viiniä samassa ajassa.

Managerin mukaan lääkäri kertoi Lemmylle, ettei hänen elimistönsä enää kestä alkoholia. Täysin hän ei sitä ole elämästään kuitenkaan onnistunut jättämään. Managerin sanojen mukaan Lemmy juo tätä nykyä viininsä salassa muiden katseilta, yksin omassa asunnossaan.

Kuvitellaanpa, että varastomies joisi itsensä sellaiseen kuntoon, ettei hän pystyisi enää työskentelemään kunnolla. Tai eihän meidän tarvitse kuvitella. Alkoholismi on suomalaisten kansansairaus. Kaikki me tunnemme ystäväpiiristämme tai suvustamme sen yhden tutun, joka on syrjäytynyt työelämästä alkoholin väärinkäytön takia.

Rockmytologiaan kuuluu itsetuhoisuus. Kun artisti kuolee huumeisiin, hänestä tulee legenda. Myös alkoholin yletön käyttö on rockmaailmassa ihailtava asia. Silloinkin, kun kyse on alkoholismista, jossa ei ole mitään hauskaa.

Mikäli tavallinen duunari kittaisi lekallisen viskiä päivässä häntä kuvailtaisiin säälittäväksi alkoholistiksi, jonka elämä on luisunut raiteiltaan jo aikapäiviä sitten. Lemmyn tapauksessa asia oli päinvastoin. Omassa ystäväpiirissäni muutama ihminen oli aidosti pahoillaan siitä, että Lemmy joutui lopettamaan juomisensa. Mitä käy miehen rock’n’roll-mystiikalle?

Lemmy valitsi elämäntapansa vapaaehtoisesti, ja se hänelle suotakoon. Aikuiset ihmiset ovat vapaita tekemään omia päätöksiä. Lemmystä tuli kuitenkin oman imagonsa vanki. Haastatteluissa muistettiin aina mainita, kuinka Lemmy kaatoi puolen litran tuoppiin kolme neljäsosaa viskiä ja loput Coca-Colaa. Viskikola teki Lemmystä myyttisen hahmon.

Totuus lienee jossain puolivälissä. Mikäli Lemmy olisi läpi elämänsä juonut niin paljon kuin hänen väitettiin juovan, hän tuskin olisi näinkään pitkää uraa onnistunut tekemään.

Lemmyn juomisesta tuli kuitenkin yhtä legendaarinen osa Motörheadin folklorea kuin Ace of Spadesista. Lemmyn juominen oli hyväksyttyä, sillä Lemmy on rocktähti. Rocktähtien kuuluukin olla ulkopuolisia, jotka eivät piittaa yhteiskunnan moraalikoodeista ja säännöksistä.

Lemmyn tapauksessa ongelma on kuitenkin se, ettei hänen juomisestaan ole koskaan kirjoitettu kriittisesti. Lemmy on alkoholisti, jonka elämä on tämän addiktiosta huolimatta aina näyttänyt häntä ihaileville jollakin tapaa katu-uskottavalta ja coolilta.

Mikäli Lemmy olisi ollut normaaleissa päivätöissä käyvä duunari samoilla elämäntavoilla, ei hän koskaan olisi pitänyt työpaikkaansa paria viikkoa kauempaa. Toisaalta eipä hän väitetyillä elämäntavoillaan luultavasti koskaan olisi töitä saanutkaan.

Lemmyn kerrotaan maanneen elämänsä aikana tuhansien naisten kanssa. Pahan pojan imago toimi. Vaikka nahkahousuihin lorahtaisikin välillä kusi kun rakko ei enää toimi, niin mitä väliä? Lemmy on legenda, ja legendat saavat tehdä mitä haluavat.

Kun addiktista tulee legenda, hänen käytöksensä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Se, että Lemmy on elämänsä aikana juopotellut legendaarisia annosmääriä on määritellyt rockmusiikkia ja siihen liitettyjä myyttisiä piirteitä aivan liian kauan.

Toivon sydämeni pohjasta, että Lemmy elää vielä kauan. Miehen haastatteluja on ilo lukea. Yhtä paljon toivon, että Lemmyn ongelmista puhutaan oikeilla nimillä. Lemmy ei elä paheellista rock’n’roll-elämää, kuten niin monet hänen aallonpohjaansa nimittävät.
Lemmy on juoppo, eikä alkoholistin elämä ei ole millään tavalla ihailtavaa.

Jarkko Fräntilä

3 vastausta kohteessa Lemmy Kilmister on juoppo, ei legenda

  1. Antti Eemeli sanoo:

    Voisit mennä Päivi Räsäsen kans naimisii mut taidatte olla sukuu jo ennestää :)

  2. Räsäsen Päivi ei kiinnosta, mutta tytär sitäkin enemmän.