Herra Peabody ja Sherman

Ohjaus: Rob Minkoff

* * *

Euroopassa varsin tuntematon animaatiokimara The Rocky & Bullwinkle Show on pyörinyt amerikkalaisissa televisioissa vuodesta 1959 alkaen. Nyt sarjaa pyritään markkinoimaan isosti myös muualle maailmaan. Ensimmäisessä aallossa saapuu elokuva hyperälykkäästä koirasta Mr. Peabodysta ja hänen adoptoidusta pojastaan Shermanista.

Peabody sijoittuu hahmona Tenavien Ressun ja Nick Parkin Gromitin välille. Hahmo on ylimaallisessa kyvykkyydessään hieman ärsyttävä, ajoittain on hankala uskoa että Peabody oikeasti välittäisi normaalin pikkupojan lailla törmäilevästä Shermanista.

Animaatiossa tietysti kaikki on mahdollista, ja Peabodyn keskeinen juttu on hänen kehittelemänsä aikakone WAYBAC. Sen avulla hän ja Sherman kiertelevät pitkin historiaa tapaamassa kunkin ajan merkkihenkilöitä, joista osa on varsin toisenlaisia kuin mitä virallinen historiankirjoitus on antanut ymmärtää.

Herra Peabody ja Sherman -elokuvaan on kehitelty varsin kliseinen kehystarina. Kun Sherman riitaantuu ensimmäisenä koulupäivänään nätin kiusankappaleen, Pennyn, kanssa, nousee kysymys onko koira, edes Nobelin voittanut koira, kykenevä ihmislapsen huoltajaksi?

Sitten mennään pitkin ja poikin historiaa. WAYBACin avulla kuvaan saadaan mm. lapsifaarao Tutankhamon, Robespierre, Spartacus ja tietenkin myös nippu Amerikan presidenttejä George Washingtonista Bill Clintoniin.

Vauhti korvaa sisällön, mutta retrohenkisten kuvien virtaa on miellyttävää katsella Danny Elfmanin musiikin säestyksellä. Kolmiulotteisuutta on hyödynnetty maltillisesti, ei yliampuvasti kikkaillen. Huumoria on pyritty jakamaan tasan lapsille ja aikuiskatsojille. Mikään unohtumaton animaatio-elämys Herra Peabody ja Sherman ei ole, mutta nousee kuitenkin keskitason yläpuolelle.

Vesa Kataisto

Kommentointi on suljettu.