Supersuckers

Maailman paras bändi

Sue 2/2014

Itsensä vaatimattomasti maailman parhaaksi rock’n’roll-yhtyeeksi nimennyt Supersuckers soittaa maaliskuussa kolmen keikan mittaisen minikiertueen Suomessa. Sue otti yhteyttä bändin keulahahmoon Eddie Spaghettiin ja kyseli, mistä menestys on kummunnut.

Supersuckers perustettiin vuonna 1988. Vuonna 1992 yhtye siirtyi Sub Popille. 1995 ilmestynyt The Sacrilicious Sounds of The Supersuckers nostatti Suomessakin kulmakarvoja katurockilla, joka ei eronnut hirveästi esimerkiksi hieman tämän jälkeen Suomessa kulttimaineeseen nousseen Hellacoptersin soundista. Myös yhtymäkohdat Social Distortioniin olivat selvät.
– Perustimme yhtyeen alun perin siitä yksinkertaisesti syystä, että halusimme tehdä musiikkia, joka saa kuulijan sukat pyörimään hänen jaloissaan, yhtyeen keulahahmo, solistin ja basistin virkaa bändissä hoiteleva Eddie Spaghetti kertoo.

Supersuckers on ollut pystyssä 26 vuotta. Tämä on melkoinen saavutus. Bändi ei ole koskaan noussut kulttibändin asemastaan aktiivisemman rockkansan tietoisuuteen. Toisaalta Spaghettin mielestä tässä on yksi syy siihen, että Supersuckers on yhä aktiivinen.
– Emme ole koskaan olleet kovinkaan suosittuja. 90-luvun puolivälissä kuitenkin huomasin, että tästä bänditouhusta saa revittyä itselleen jopa elantonsa. Olemme kyllä myyneet levyjä ihan sopivissa määrin, mutta emme koskaan ole tehneet levyä, joka olisi myynyt miljoonia kappaleita. Se motivoi meitä tekemään koko ajan uusia albumeita. Haluamme tulla suositummaksi kuin olemme nyt.

Vuonna 1997 Supersuckers julkaisi levyn Must’ve Been High, jonka musiikki oli tyylipuhdasta countrya. Magnet-lehden haastattelussa vuonna 2008 Spaghetti kertoi, kuinka tuon levyn jälkeen he alkoivat saada kutsuja mitä erilaisimpiin tapahtumiin Amerikassa. Homocowboysta ja suklaajunista lauletut huumorikappaleet eivät vähemmän yllättäen uponneet keskilännen aidoille lehmipojille, ja välillä Supersuckersin jäsenet saivat puolustaa itseään nyrkein. Kun yhtye soitti maalaismarkkinoilla ilmoille huumoriversion Amerikan kansallishymnistä he pelkäsivät aidosti henkensä puolesta.

Yhtyeen räävittömyys ja samalla kunnioittava asenne countrymusiikkia kohtaan on kuitenkin ollut eräs suurimpia syitä sille, miksi Supersuckers on nauttinut suosiota muiden rockbändien ja muusikoiden keskuudessa. Bändi on vuosien varrella äänitellyt kappaleita kymmenien artistien ja yhtyeiden kanssa aina Willie Nelsonista Eddie Vedderiin. Eräs näistä yhteistyösessioista on Spaghettille kuitenkin ylitse muiden.
– Soittaminen Steve Earlen kanssa oli uskomatonta. Vietimme hänen kanssaan studiossa kolme päivää, mutta opimme siinä ajassa enemmän kuin koko urallamme sitä ennen.

Supersuckers on kiertänyt maailman lavoja jo yli 20 vuoden ajan. Keikkakumppanilista onkin varsinainen likaisen rock’n’rollin kuka kukin on -kattaus. Yhtye on soittanut niin The Ramonesin, Social Distortionin, The New York Dollsin, The Dwarvesin kuin Nashville Pussynkin kanssa. Eräs legendaarinen bändi ja etenkin sen solisti on jäänyt kuitenkin parhaiten Spaghettin mieleen.
– Motörheadin kanssa samalla lavalla soittaminen oli jotain mitä oli vaikea käsittää. Myöhemmin samana iltana istuin keikkapaikan takahuoneessa Lemmyn kanssa. Hän rämpytti akustista kitaraa ja lauloimme yhdessä Elviksen kappaleita. Siitä on vaikea pistää paremmaksi.

Olette äänittäneet uranne aikana 11 albumia. Tämän lisäksi Supersuckersilta on tullut lukemattomat määrät livelevyjä. Mikä näistä albumeista on oma suosikkisi?
– Minusta uusin levymme, juuri ilmestynyt Get The Hell on hyvä rocklevy. Olemme tehneet järjettömät kasat duunia, jotta olemme päässeet urallamme tähän pisteeseen. Get The Hell kiteyttää  Supersuckersin olemuksen. Tämän levyn myötä olemme nyt virallisesti SAIRAAN KOVA BÄNDI.

Maailman parhaaksi rockyhtyeeksi itseään mainostavan bändin keulahahmolta on pakko tiedostella, miten he aikoivat voittaa jäyhät suomalaiset puolelleen.
– Toivon Andy McCoyn tulevan keikallemme. Mikäli näin käy, niin sen jälkeen mikä tahansa on mahdollista!

Jarkko Fräntilä

Pe 7.3. Klubi, Turku
La 8.3. Virgin Oil Co, Helsinki
Su 9.3. Klubi, Tampere

Kommentointi on suljettu.