Oldboy

Ohjaus: Spike Lee

* * 1/2

Tämä sama juttu on tapahtunut monelle suomalaiselle hulttiolle. Ensin tempaistaan aimonlaiset kännit, minkä jälkeen herätään suljettuna pienenlaiseen huoneeseen, josta ei ihan heti ulos pääsekään. Eikä edes muisteta syytä siihen, miksi koppiin jouduttiin.

Useimmat pääsevät ulos siinä keskipäivän tenoilla, mutta Joe Doucett (Josh Brolin) joutuu odottamaan vapautumistaan 7305 päivää eli tasan 20 vuotta. Sen jälkeen pitää Joe-sedän pis-tää lättyjä lätisemään ultravaihteella, ja pirullisimmillaan laittaa ihan konkreettisesti suolaa haavoihin, jotta vangittuuden syy selviäisi. Kimurantin kostoreissujuonen päätteeksi paljastuu, ettei hän olisi lopulta edes halunnut tietää.

Spike Lee yrittää uusintaa paremmaksi eteläkorealaisen Chan-Wook Parkin kymmenen vuoden takaisen, lukuisia palkintopystejä napsineen mättömysteerin, mutta eväitä on vain sen verran kuin mitä Parkin ruokarepun pohjalle jäi alkuperäisen valmistuttua. Parkin jo mutustelemista eineellisistä aineksista on kylläkin katseltu kolmiulotteisia valokuvia, jotta luovuudelle riittäisi edes jotain ravintoa.

Tapahtumat on siirretty Jenkkilään. Visuaalisesti homma toimii ihan kivasti ja näppärästi, mut-ta uusi ja koko meiningin ytimelle jotenkin vieras ympäristö ei maistu, ei haise eikä edes tuok-sahda todellisuudelta. Eiväthän ne korealaiset kuviotkaan kovin tutun oloisilta tunnu, mutta siinä niiden viehätys juuri piileekin. Kun tuollainen hieman epätodellinen sisältö siirretään (elo-kuvista) liiankin tuttuun ympäristöön, on ilmassa tunkkainen väärennöksen lemahdus.

Originaali oli hyvinkin syvällinen tutkielma… vaikka mistä. Tämä on enemmänkin hakoteille ajatunut hutkimusretki.

Markku Halme

Kommentointi on suljettu.