Mika Järvinen

Uriah Heep: Easy Livin' / Ken Hensleyn vuodet 1970-1980 (kirja)

(Johnny Kniga)

10Led Zeppelin -historiikki Jumalten vasaran suomentanut Mika Järvinen on kirjoittanut  ensimmäisen kotimaisen varteenotettavan teoksen ulkomaisesta yhtyeestä. Suomessa ikisuositun Uriah Heepin 70-luvun niputtava teos ei ole koostettu pelkästään vanhoista haastatteluista ja henkilökohtaisista fiilistelyistä, vaan muun muassa avainjäsenet Mick Box ja Ken Hensley ovat aukaisseet sanaisen arkkunsa. Tosin vokalistien äänet jäävät kuulematta, sillä John Lawton sekä John Sloman jättäytyivät omasta tahdostaan kirjan sivuilta pois. Alkuperäislaulaja David Byronhan menehtyi jo 1985.

Opus etenee kronologisesti ajanjakson kolmentoista studioalbumin mukaan, mikä houkutteleekin laittamaan ne soimaan. Ainaisessa kiireessä tehdyt levyt aukeavat aivan eri tavalla taustoja lukiessa, ja mitäänsanomattomatkin tekeleet löytävät paikkansa. Kirja olisikin ehdottomasti vaatinut Uriah Heep -boksin kylkeensä.

Heep-miestenkin kanssa kiertänyt pitkän linjan muusikko Järvinen osaa termit, ja kieli on rikasta ja elävää. Mukaan on myös lisätty ajankuvaa nuoremmalla lukijakunnalle tiedoksi, että millaisessa toimintaympäristössä bändi suosionsa huipulla operoi.

Mika Järvisen esikoisteosta voi suositella isänpäivä- ja joululahjaksi suurten ikäluokkien rokki-iseille sekä -papoille ja niille rock-entusiasteille, joita kiinnostaa muukin kuin takahuoneiden tärinät.

Mika Penttinen

Kommentointi on suljettu.