Black Sabbath

Alun loppu

Sue 6/2013

Toiset uskovat luvun 13 tuovan epäonnea, toiset onnea. Black Sabbath ei luota onneen.

Black Sabbath on tehnyt albumin, jolla laulaa Ozzy Osbourne. Se on aika hyvin yhtyeeltä, joka saattaa olla kirottu.

Marraskuussa 2011 tuo yksi rockin tärkeimmistä bändeistä ilmoitti palaavansa alkuperäiseen kokoonpanoonsa. Keikkarintamalla se ei ollut uutinen, olihan metallimusiikin luoja kiertänyt maailmaa originaalimiehityksellä aiemminkin. Maailma huokasi ihastuksesta vasta kuullessaan, että laulaja Ozzy Osbourne, kitaristi Tony Iommi, basisti Geezer Butler ja rumpali Bill Ward tekisivät yhdessä uuden studioalbumin. Ensimmäisen yli 30 vuoteen.

Kolme kuukautta myöhemmin alkoi sadella takaiskuja. Iommi sairastui imusolmukesyöpään. Raskaat hoidot johtivat siihen, että kiertue piti perua. Ward puolestaan tuli siihen tulokseen, että Sabbath tarjoaa hänelle kelvotonta diiliä, ja kieltäytyi yhteistyöstä.

Se siitä alkuperäisen Black Sabbathin levystä.

Pitkän hiljaisuuden jälkeen paljastui, että Osbourne, Iommi ja Butler olivat studiossa tuottaja Rick Rubinin ja sessiorumpalin kanssa. Tekeillä oli albumi nimeltä 13.

Nyt tuo kirottu levy on valmis. Ja nyt Ozzy Osbourne kertoo Suelle, mitä kaikkea sitä ennen piti tapahtua.

HELVETIN HEVIÄ

13 sisältää kahdeksan biisiä. Se on juuri oikea määrä, sillä niin monta laulua on kaikilla vanhoilla Sabbath-klassikoilla.
– Me päätimme tehdä kahdeksan biisin levyn, vaikka nauhoitimme 16 uutta kappaletta, Ozzy Osbourne sanoo tutulla värisevällä äänellään, joka on yhtä aikaa heikko ja päättäväinen. – Ennen vanhaan emme koskaan äänittäneet tällaista määrää musiikkia yhtä levyä varten.
– Tony on tosi urhea. Hän hoidatti syövän pois ja kirjoitti samalla tosi hyviä biisejä. Ihan kuin mitään pahaa ei olisi tapahtunut.

Geezer Butler oli alun perin Black Sabbathin sanoittaja. Vieläkö työnjako on sama?
– Minä kirjoitin osan teksteistä, Geezer suurimman osan. Hän on aina ollut bändin paras lyyrikko. Minäkin tiedän hyvin, mitä minun tulee tehdä Black Sabbath -levyllä. Laulajana en enää suostu oikomaan mutkia.

Mistä löysitte Brad Wilkin?
– Kuka se on?
Rumpali, joka soittaa levyllänne. Se Rage Against the Machine -mies.
– Ai se Brad… En oikeastaan tunne koko tyyppiä. Rick Rubin pyysi hänet mukaan.

Miksi juuri Rubin tuotti 13:in?
– Hän on hinkunut Black Sabbathin tuottajaksi jo vuosikaudet. Aina, kun Rickiin törmäsi, hän sanoi, että ”Jos teette vielä levyn, haluan tuottaa sen.” Kun suunnittelimme albumia jokunen vuosi sitten, Rick oli mukana niin pitkälle, että homma kaatui. Hän on hyvin kärsivällinen mies.

Millainen levy 13 mielestäsi on?
– Kuuntelin sen ensimmäisen kerran läpi vähän ennen kuin soitin sinulle. Se kuulostaa niin hyvältä, että meinasin seota! Saundi on raskas mutta erotteleva. Jokaisen soittimen kuulee, mutta kokonaisuus on silti helvetin hevi.

Sinun laulamasi Black Sabbath -albumin on syytä olla hyvä. Siihen kohdistuu valtavasti enemmän odotuksia kuin vaikkapa soololevyihisi. Epäilitkö koskaan, pystyttekö enää olemaan nimenne veroinen?
– En. Tai no joo, kyllähän minä suhtaudun aina vähän epäilevästi kaikkeen, mitä teen. Kiinnitän paljon enemmän huomiota virheisiini kuin onnistumisiini. Mutta nyt ei epäilyille jää sijaa.

Sinulla, Geezerillä ja Tonylla on pitkä yhteinen historia. Muisteletteko koskaan menneitä?
–  Silloin tällöin. Viimeksi vanhoista ajoista puhuttiin studiossa. Ne seikkailut ja kommellukset ovat meidän sotajuttujamme.
Kerro minullekin.
– En kerro. Pitää olla hienovarainen. Vaimo on tuossa vieressä. Sehän saatana tulee ja kajauttaa minua paistinpannulla takaraivoon, jos alan puhua hävyttömiä!

black sabbath

KIROUS

Ozzy Osbourne sanoo, että 13 tehtiin hyvin yksinkertaisesta syystä: Sabbath-pulloon pitää panna korkki, kun sen vielä pystyy tekemään.
– Fanit ovat kyselleet uutta levyä niin kauan kuin muistan. Tämä on viimeinen mahdollisuus tehdä Black Sabbath -albumi. Me olemme jo yli 60-vuotiaita. Nyt tai ei koskaan.

Alkuperäinen Sabbath on tehnyt monta kiertuetta, viimeksi ihan viime vuosina. Miten ihmeessä se ei johtanut albumin tekemiseen jo aiemmin?
– Jumalauta, me yritettiin monta kertaa, mutta aina, aina tapahtui jotakin! Kerran, kun uutta levyä suunniteltiin, Bill Ward sai saatana sydänkohtauksen! En tiedä, mikä piru siinä oikein oli. Joka kerta, kun sovimme tekevämme, tapahtui jotakin aivan käsittämätöntä. Aina lensi jostakin kapula rattaisiin. Aloin jo epäillä, että meidät on kirottu.

Fanien silmissä jopa Iommin syöpää suurempi tragedia oli se, kun Bill Ward päätti jättäytyä pois Black Sabbathista. Millaiset välit sinulla on Billiin?
– En ole puhunut hänen kanssaan vähään aikaan. Välillämme ei ole pelkästään ystävyyttä – me olemme läheisempiä kuin ystävät, kuin samaa perhettä! Minä, Tony, Geezer ja Bill vartuimme yhdessä. Välillämme on suhde, jota eivät bisnesmiehet voi luoda tai tuhota.

Siitä on vasta jokunen vuosi, kun Osbourne ja Iommi vielä kävivät oikeutta Black Sabbathin nimen käyttöoikeuksien jaosta. He korostivat, ettei heillä ole henkilökohtaisia erimielisyyksiä. Oikeusjuttu liittyi bisneksiin. Samalla tavoin Bill Wardin tapauksessa ei ole mitään henkilökohtaista. Sellaista vain tapahtuu, kun puhutaan isoista rahoista liike- ja lakimiesten välityksellä.
– En aio sanoa Billistä pahaa sanaa, en nyt enkä myöhemmin, Ozzy tähdentää. – Nyt vain kävi näin.
– Sen voin sanoa, että jos aikoo tehdä jotakin, niin sitä pitää alkaa tehdä! Ei pidä tarpoa ympyrää ja pelkästään puhua siitä, mitä aikoo tehdä! Tämä on nyt tai ei koskaan -projekti. Me emme nuorru tästä yhtään. Ei ole aikaa pelleillä.

Teillä on tosiaan riittänyt ongelmia ja viivästyksiä. Tuliko koskaan mieleen antaa periksi?
Antaa periksi? EI!

”SOITTAKAA PARANOID!”

Black Sabbath aloittaa Euroopan-kiertueen marraskuun 20. päivänä Helsingistä. Brad Wilk ei lähde mukaan keikoille, vaan rumpuja soittaa Ozzy Osbournen soolobändin Tommy Clufetos.

Jos Sabbath tahtoo kuulostaa Bill Wardin aikaiselta Sabbathilta, Clufetos ei ole soittotyyliltään paras mahdollinen valinta – siksi Rick Rubin valitsi levylle Brad Wilkin piittaamatta Clufetosin puolesta liputtaneen Sabbathin mielipiteistä. Eikä myöskään Wilk ole täydellinen valinta. Billiksi Wardin paikalle pitäisi ottaa ruotsalaisen Graveyardin Axel Sjöberg.

Mutta kuka sanoo, että Black Sabbath vuosimallia 2013 haluaa kuulostaa 1970-luvun taitteen Black Sabbathilta? Arvostus on kaksiteräinen miekka. Black Sabbathin on käytännössä mahdotonta vastata odotuksia.

Näin Black Sabbathin alkuperäiskokoonpanossaan Helsingissä jokunen vuosi sitten. Nautin keikasta kovasti. Ainoa miinus oli, että livesettiin olisi pitänyt ripotella paljon tasaisemmin biisejä kaikilta sinun aikakautesi albumeilta. Millaisen setin soitatte seuraavalla kiertueella?
– Siihen tulee kolme tai neljä uutta biisiä, loput ovat vanhoja klassikoita. Meillä on tosi paljon levytettyä materiaalia. Tuskin pystymme miellyttämään kaikkia. Mutta selvähän se on, että meidän pitää soittaa jotakin Paranoidilta ja sitä rataa.

Mitä luulet, että tapahtuisi, jos jättäisitte Paranoid-biisin pois setistä ja soittaisitte sen tilalla jonkun uuden biisin tai vaikkapa jonkun harvinaisen raidan Never Say Dielta?
– En tiedä. Sen tiedän, että en ikinä kyllästy soittamaan Paranoidia. Olen laulanut sen kai jokaisella keikallani siitä lähtien, kun se julkaistiin. Paranoid on minun anthemini.

Tiesitkö, että Suomessa on yleistä huutaa mille tahansa bändille keikalla, että ”Soittakaa Paranoid!”  Se tarkoittaa, että soittakaa jotain tuttua ja toimivaa.
– Jaaha.

OZZYN DEMONIT

Huhtikuun puolivälissä Ozzy kirjoitti Facebook-sivulleen tunnustuksen: ”Viimeisen puolentoista vuoden ajan olen juonut ja käyttänyt huumeita. Ajauduin pimeyteen ja käyttäydyin kusipäisesti niitä kohtaan, joita rakastan kaikkein eniten, siis perhettäni. Olen onnellinen voidessani sanoa, että olen nyt ollut 44 päivää selvin päin.”

Toisin kuin Ozzyn pojan Jack Osbournen ohjaama dokumentti God Bless Ozzy Osbourne (2011) halusi kertoa, Pimeyden prinssi ei ole karkottanut demoneja sielustaan.

Osbournen kreisibailaajan maine on niin laajalle levinnyt, että Cofactor Genomics -yhtiö päätti pari vuotta sitten kartoittaa hänen DNA:nsa selvittääkseen, kuinka mies voi olla hengissä kaikkien nieltyjen nesteiden, pulvereiden ja tablettien jälkeen.

Rocktähti suostui antamaan verinäytteen, koska tulokset kiinnostivat häntäkin. Kenties DNA osaisi kertoa, miksi hän oli edelleen elävien kirjoissa.

Tutkijat havaitsivat laulajan geeneissä kiinnostavia aineenvaihduntaan ja riippuvuuksiin liittyviä asioita, mutta kaiken selittävää Ozzy-geeniä he eivät löytäneet. Projekti toi kuitenkin mukavasti julkisuutta kaikille osapuolille ja jämerän vahvikkeen Ozzy-myytille.

Valitsit itsellesi aikoinaan todella tuhoisan elämäntyylin. Oletko koskaan miettinyt, miksi?
– Onhan siihen syitä, Osbourne pohtii. – Olen hyvin menestynyt muusikko. Minulla oli mahdollisuus elää niin. Se oli jopa suotavaa. Rock’n’roll on sellainen duuni, että kun tulee päissään työpaikalle, niin joku kehuu, että hieno homma, tästä tulee tavallista parempi show. Se on vähän toista kuin lääkäreillä ja poliiseilla. Heitä ei ylistetä, jos he tulevat töihin pilvessä.
– No, Black Sabbathista minä sain aikoinaan kenkää, koska olin alkoholisti ja narkkari. Enhän minä muuten olisi siitä lähtenyt.

13-levyn The End of the Beginning -biisillä on sopiva nimi: Black Sabbath on nyt alun lopussa. Hullun tarinansa tässä vaiheessa Ozzy on jälleen Sabbathin laulaja – toistaiseksi.

Hän vakuuttaa, että ei enää juo, polta tai käytä huumeita. Sen sijaan hän on palannut hikoilemaan kuntosalille aivan niin kuin Jack-pojan lämminhenkisessä dokumentissa.
– Treenaan joka toinen päivä tunnin verran. Tai siis juuri nyt se on jäänyt vähemmälle, kun loukkasin kylkeni. Mutta kunhan tästä paranen…

Mitä muuta teet vapaa-aikanasi? Kuunteletko musiikkia?
– En juurikaan. Musiikki jää päähän soimaan ja vaikuttaa omiin biiseihin. Ja sitten ne kuulostavat jonkun toisen biiseiltä. Katson paljon telkkaria ja dokumentteja iPadilla. Toinen maailmansota on minusta kiinnostava aihepiiri. Faktapohjaiset ohjelmat kiinnostavat minua nykyään enemmän kuin fiktio.

Yhteinen aikamme alkaa olla lopussa. Kadutko mitään?
– Jokainen katuu jotakin. Minä kiitän onneani siitä, että olen hengissä.

Minä kiitän sinua tästä haastattelusta. Pidä huolta itsestäsi.
– Kiitos ja Jumalan siunausta.

Jumalan siunausta, Ozzy.

ARI VÄNTÄNEN

SABORIGINAALIT

Alkuperäiset Black Sabbath -miehet ovat tulleet ja menneet.

1969: Osbourne, Iommi, Butler ja Ward antavat bändilleen nimeksi Black Sabbath.
1970-1979: Albumit Black Sabbath, Paranoid, Master of Reality, Vol.4, Sabbath Bloody Sabbath, Sabotage, Technical Ecstasy ja Never Say Die julkaistaan.
1979: Osbourne erotetaan. Muut jatkavat Sabbathia Ronnie James Dion kanssa. Ward lähtee Heaven And Hell -albumin jälkeen, on poissa Mob Rules -levyn kauden, soittaa Ian Gillanin laulamalla Born Againilla ja lähtee taas.
1984: Butler eroaa. Iommi luotsaa Sabbathia eteenpäin.
1985: Alkuperäinen Black Sabbath esiintyy Live Aidissa.
1992: Dehumanizer-levyllä on basistina Butler. Samana vuonna Sabbathin alkuperäismiehitys soittaa ensimmäisen keikan sitten Live Aidin.
1994: Iommi ja Butler levyttävät Cross Purposesin, jonka levy-yhtiö julkaisee Black Sabbath -nimellä. Ward liittyy kiertuekokoonpanoon. Butler ja Ward lähtevät, Iommi jatkaa.
1997: Alkuperäiskokoonpano lähtee keikoille. Kahdella uudella biisillä varustettu livealbumi Reunion ilmestyy 1998. Bändi jää tauolle kiertueiden jälkeen 1999.
2001: Alkuperäinen Black Sabbath menee studioon Rick Rubinin kanssa. Sessiot jäävät kesken.
2004-2005: Alkuperäinen Black Sabbath kiertää maailmaa.
2006-2010: Iommi ja Butler soittavat Heaven & Hellissä, jossa laulaa Dio.
2011: Tässä artikkelissa kerrotut tapahtumat saavat alkunsa.

Kommentointi on suljettu.