Avenged Sevenfold

Yhä lapsia

Sue 8/2013

Avenged Sevenfold on Amerikassa miljoonia myynyt yhtye. Sitä ei uskoisi helsinkiläisessä hotellissa, kun bändin jäsenistä toinen lipittää Lapin Kultaa ja toinen intoilee Iron Maidenin Eddie-nukesta.

Suomalaisten metalli-intoutta on selitelty milloin pimeillä ja pitkillä talvilla, milloin osittain masennukseen taipuvaisella mielenlaadullamme. Toki näiden kahden asian syy-seurausyhteyksistä voidaan taittaa peistä läpi maailman tapin niin kauan, että tappi kuluu loppuun.

Silti suurin syy metallimusiikin puremalle taitaa härmässäkin olla se vanha tuttu: ystävät. Kun kaveripiiri ottaa ensimmäisiä askeliaan musiikin ihmeellisessä maailmassa, nuori ajautuu helposti muiden mukaan. Metallimusiikin aggressiivisuus ja asenne on usein helppo samaistumiskohta teini-iän ongelmissa painiville nuorille.

Kun musiikkityyli kulkee tarpeeksi monelta sukupolvelta toiselle, siihen kasvaa sisään ja se virtaa veressä automaattisesti. Tästä on kyse vuonna 1999 Huntington Beachissä Kaliforniassa perustetun Avenged Sevenfoldinkin jäsenten tapauksessa.

- Isälläni oli suunnaton vaikutus musiikkimakuuni, yhtyeen laulaja M. Shadows kertoo. Hän istuu hotellihuoneen leveällä sohvalla vieressään bändin hieman vähäpuheisempi basisti Johnny Christ. Tämä lipittää Lapin Kultaa pienestä tuopista, jota piilottelee jostain syystä pöydän alla.

- Isäni kuunteli aina rockmusiikkia soittavia radiokanavia automatkoilla, kun olin pieni. Guns N’ Roses, Megadeth ja Metallica olivat 90-luvun alussa Amerikassa megaluokan yhtyeitä, joten kasvoin niiden parissa, sanoo vuonna 1982 syntynyt Shadows.

- Minulla on itse asiassa ihan sama juttu, Johnny Christ kertoo. – Vanhempani kuuntelivat aina metallimusiikkia. En edes oikein tiedä miksi. Mutta metalli on tullut minullekin verenperintönä.

- Yksi isäni suosikkilevyjä on Queensrÿchen Operation Mindcrime, Shadows jatkaa ylpeänä. – Amerikkalaisen metallin kautta aloin sitten kaivella syvemmälle ja syvemmälle metallimusiikin historiaan ja esimerkiksi Eurooppaan, josta löytyi ja löytyy yhä uskomattomia bändejä kuten Children of Bodom ja Sonata Arctica. Aloin myös tutkia vanhempaa metallia, ja sieltäkin löytyy loistavia eurooppalaisia yhtyeitä kuten Helloween ja tietenkin Iron Maiden.

Yllättäviä vaikutteita

Shadows luettelee bändejä sujuvasti ulkomuistista. Molemmat Avenged Sevenfold -muusikot ovat amerikkalaisen mediakoulun kasvatteja ja mainitsevat suomalaisia yhtyeitä haastattelun aikana parinkin otteeseen. Tämän kaksikon suusta kuultuna bändien nimien tiputtelu ei ole kuitenkaan pelkkää suomalaisiin korviin tarkoitettua PR-työtä. Nämä miehet selvästikin rakastavat musiikkia eivätkä tyydy kuuntelemaan ainoastaan metallia.

- Minusta liian monet tyytyvät kuuntelemaan ainoastaan tietynlaista musiikkia, Shadows kertoo. – Sillä kuitenkin ajaa itsensä pian taiteelliseen umpikujaan. Mieli on pidettävä avoinna moniin eri suuntiin. Me emme yhtyeenä tee oikeastaan mitään muuta kuin puhumme musiikista. Jatkuvasti ja koko ajan. Kun istumme keikkabussissa, puhumme musiikista. Jos olemme jossain yksin, kuuntelemme musiikkia, ja vertailemme sitten kuuntelukokemuksia keskenämme.

Avenged Sevenfoldin kuudes studioalbumi Hail to the King ilmestyy elokuussa. Ennakkokuuntelun perusteella albumilta löytyy kaksi selvästi muusta materiaalista erottuvaa kappaletta. Levyn puolivälistä löytyvä Crimson Day ja albumin päättävä Acid Rain ovat hitaita biisejä, joiden aikana voi hyvin kuvitella keikkatilanteessa kymmenien tuhansien sytkäreiden nousevan ilmaan ja metallipariskuntien halaavan toisiaan.

- Noissakin kappaleissa toivottavasti kuuluu se, ettemme ole pelkästään yksipuolisia metallipäitä. Esimerkiksi Acid Rainissä lähdimme yhdistelemään Elton Johnia ja 70-luvun psykedeelistä rockia. Siinä biisissä on mukana jousisektio, josta yritimme tehdä mahdollisimman vanhahtavan ja eeppisen kuulostamatta kornilta. Kappaleen rumpuihin taas haimme sellaista 70-luvun Tom Petty -henkistä soundia. Crimson Day taas on silkkaa Elton Johnin Rocket Mania, Shadows kertoo.

Albumilla kaikuu esimerkiksi bluesin sävyjä, joita Avenged Sevenfoldin kappaleista on harvemmin saanut kuulla.

- Lähdimme tekemään tätä levyä historian kautta, Shadows kertoo. – Sen sijaan, että olisimme ottaneet mallia vaikkapa Metallicasta, lähdimme tutkimaan niitä yhtyeitä, jotka ovat vaikuttaneet omiin idoleihimme. Minusta uudella levyllämme kuuluu selvästi esimerkiksi AC/DC:n, Rolling Stonesin, UFO:n ja vaikkapa Led Zeppelinin aiheuttamat mullistukset musiikissa.

- Nykyään ihmiset unohtavat esimerkiksi Rolling Stonesin tapauksessa, että se yhtyehän oli joskus rockmusiikin pahuuden ruumiillistuma. Nyt se nähdään vain vanhojen miesten bändinä, mutta Stoneshan oli joskus yhteiskunnan vihollinen numero yksi. Aivan kuten Beatleskin.

Jäähalli leikkikenttänä

Avenged Sevenfold saapuu Suomeen marraskuussa. Yhtye esiintyy Helsingin Hartwall-areenalla. Vaikka se soitti Suomessa jo vuonna 2010 oman keikan, vasta nyt yhtye tuo maahamme omasta mielestään täydellisen shown.

- Meillä on sellaisia lavarakennelmia, nostureita ja showelementtejä, että lupaan ihmisten tuijottavan keikkaamme suu auki hämmästyksestä. Vasta nyt saamme tuotua Eurooppaan täysmittaisen Avenged Sevenfold -kokemuksen.

Aiotteko panna paremmaksi kuin Iron Maiden, jonka kanssa olitte kiertueella vuonna 2008?

- En tiedä, voiko siitä pistää paremmaksi. Yritämme kuitenkin kovasti, Shadows jatkaa.

Kai te muuten ymmärrätte, että olette vain isoja lapsia, joilla tällä hetkellä sattuu olemaan käytössä maailman isoimmat Lego-palikat? Saatte elää kolmekymppisinä lapsuuttanne uusiksi ja rakennella täysin mielipuolisia asioita isolla rahalla. Jumalauta, että olen kateellinen.

- Tiedän! Tämä on ihan uskomattoman siistiä! Kun muksuna katselin Iron Maidenin ikonista Eddie-hahmoa lavalla, en olisi osannut kuvitellakaan, että saisin joskus edes yrittää suunnitella jotain vastaavaa, Shadows sanoo virne kasvoillaan.

Mitä tavoitteita teille sitten tämän kiertueen jälkeen muka jää jäljelle?

- Kiertää maapallo uudelleen! Johnny Christ huudahtaa.

- Minä ainakin haluan soittaa maissa, joissa meitä ei ole ennen nähty ja joissa musiikkiamme pidetään vielä jotenkin vaarallisena ja demonisena. Uudella levyllä laulamme saatanasta ja muista cooleista jutuista, eikä meitä varmasti päästetä soittamaan tiettyihin maihin. Olisi hienoa päästä aiheuttamaan pahennusta johonkin maahan ja käännyttää siellä nuoria metallimusiikin pariin, Shadows kertoo.

Anarkia ei toimi

Vaikka saatanalla ja kauhukuvastolla leikittely kuuluu myös Hail to the Kingillä, on Avenged Sevenfoldin kappaleissa ja sanoituksissa aina ollut myös vakavampia teemoja. Niin tälläkin kertaa.

- Ai mistäkö levyn laulut kertovat? Saatanasta tietenkin! Vakavasti puhuen esimerkiksi levyn nimikappale kertoo siitä, kuinka ihmiskunta on aina valinnut itselleen johtajan. Itse asiassa sama pätee myös eläinkuntaan. Vahvin on aina joukon päämies. Yleensä päämieheksi kuitenkin päästään tappamalla, kiristämällä ja muita hyväksi käyttäen.

- En usko, että ihmiskunta koskaan muuttuu. Hemmetti, olemme olleet samanlaisia idiootteja ja tuhansia vuosia.

Haluaisitko sitten yhteiskunnan olevan anarkistisempi ja ilman sääntöjä? Ja jos saisit itse valita, olisitko mieluiten kaikesta päättävä Jumala, pienemmän ryhmän johtaja vai rivisotilas?

- Anarkistisessa yhteiskunnassa kaikki olisivat rivisotilaita, joten haluaisin olla sotilas. En usko, että anarkistinen yhteiskunta voisi kuitenkaan koskaan onnistua. Ihmiskunta tekee samat virheet aina uudelleen ja uudelleen. Joka nostaisi itsensä vallanhimoissaan kuitenkin muiden yläpuolelle, Shadows kertoo.

Entäpä sinä, Johnny Christ?

Johnny ottaa huikan oluestaan ja hymyilee leveästi.

- Jumala. Laittaisin kaikille itsestään liikoja luuleville luun kurkkuun. Ja saisin viimein pomottaa myös bändikavereitani.

Jarkko Fräntilä

Kommentointi on suljettu.