PET SHOP BOYS

Onnelasta omilleen

Sue 7/2013

Musiikkimaailman menestynein duo Pet Shop Boys elää luovaa ja omavaraista aikaa.

Vuonna 1981 yhteistyön aloittanut kaksikko Neil Tennant ja Chris Lowe ovat julkaisseet Pet Shop Boys -nimellä yksitoista studioalbumia ja vielä enemmän erilaisia kokoelmia, remix-levyjä, livejä ja soundtrackeja. Yhtyeen levyjä on myyty yli 50 miljoonaa kappaletta. Oman lukunsa Pet Shop Boysin meriittilistaan tuo 42 brittilistan top 30 -sinkkua, joista peräti 22 on noussut top teniin ja neljä listaykköseksi.

Neil Tennant vastaa puhelimeen tukholmalaisessa hotellissa viikkoa ennen Ruisrockia, jonka pääesiintyjä Pet Shop Boysin tänä vuonna on. Tennant tuottaa minulle pettymyksen heti keskustelun alkajaisiksi. Hän ei muista, että tapasimme 13 vuotta sitten tallinnalaisessa taidegalleriassa, mutta myöntää kuitenkin käyneensä Tallinnassa lomareissulla. Kotikaupunkini Turun ja vuoden 1997 Ruisrock-keikkansa Neil kyllä muistaa.

- Muistan hyvinkin. David Bowie soitti jälkeemme. Keikkamme aikana ihmiset menivät alasti uimaan mereen. Se on ainoa kerta, kun olen nähnyt lavalta alastomia uimareita. Lisäksi suuri laiva meni ohi ja tuuttasi torveaan Go Westin aikana. Tulemme muistamaan sen festivaalin aina.

LUOVA KAUSI

Heinäkuun puolivälissä ilmestyvä Electric on Pet Shop Boysin kahdestoista pitkäsoitto. Keväällä uutisoitu tieto levystä yllätti fanit, sillä perinteisen kolmen vuoden odotusajan sijaan uusi levy ilmestyy ainoastaan kymmenen kuukautta edeltäjänsä jälkeen.

- Kun teimme edellisen albumimme Elysiumin, kirjoitimme varmaankin 22 laulua. Päätimme tehdä Elysiumista introspektiivisen ja downbeat-henkisen levyn. Kun saimme sen valmiiksi, päätimme tehdä nopeammista uusista biiseistämme tanssittavan levyn. Kirjoitimme lisää kappaleita ja huomasimme, että siitä tuleekin ihan täysimittainen albumi.

- Meillä on käynnissä luomisrikas kausi. Nauhoitimme kaksi albumia ja lisäksi teimme A Man from the Future -projektia. Ja onhan se kiinnostavaa julkaista kaksi albumia näin peräkkäin vähän niin kuin 70-luvulla tehtiin.

Ensi vuodelle Neil ei lupaile albumia, vaikka työn alla on suuri produktio, joka viittaa kahdellakin tapaa Pet Shop Boys -miesten elämään.

- A Man from the Future ei ole levy – tai saattaa se ollakin, mutta ensisijaisesti se on musiikkiprojekti, joka tullaan esittämään konserttina ensi vuonna. A Man from the Future kertoo Alan Turingista. Hän oli englantilainen homoseksuaali matemaatikko ja oli yhtenä päävastuullisena keksimässä tietokonetta 1940-luvulla.

Vaikka Neil Tennant on yhtyeen näkyvämpi puolisko, operatiivisessa toiminnassa suuri vastuu kuuluu Chris Lowelle.

- Molemmat albumit ovat pitkälti Chrisin ideoimia. Vaikka ne ovatkin jollain tapaa vastakohta-albumeita, niissä on jotain yhteistä. Molemmissa levyissä on paljon tilaa, kun taas yleensä Pet Shop Boys -levyt ovat melko isoja tuotantoja.

Electricin soundit viittaavat dancen maailmaan. perinteisen Pet Shop Boys -albumin sijaan se tuo mieleen yhtyeen Disco-albumit, joita on julkaistu vuosien varrella neljä kappaletta.

- Olet oikeassa, että Electric muistuttaa Disco-albumeitamme, mutta ne kuitenkin ovat pääasiassa remix-levyjä. Electricinkin biiseissä on remix-elementtejä, mutta minulle tulee siitä enemmänkin mieleen Introspective-levymme, jota tehdessämme ajattelimme pelkästään 12″-sinkkuja. Electriciä tehdessämme päätimme, että emme rajoita itseämme perinteiseen poplauluformaattiin vaan teemme jotain kokeellisempaa.

Vaikka kokeellisuutta on tarjolla, löytyy levyltä pophienouttakin. Love Is a Bourgeois Construct tulee olemaan hitti. Biisistä löytyy hienon sävellyksen lisäksi tuttuja elementtejä, kuten koneilla tehtyjä mieskuoroja.

- No, siinä on kyllä tavaramerkkisoundiamme. Se biisi on levyn suurin tuotanto – ja seuraava sinkku, niin kuin arvelitkin. Stuart Price editoi siitä neljäminuuttisen version. Hänellä on edessään aika vaikea tehtävä karsia siitä vielä yli minuutti pois sinkkujulkaisua varten.

TUOTTAJAN KANSSA

Electric-albumin on tuottanut brittiläinen Stuart Price. Hänen tunnetaan omista musiikkiprojekteistaan Les Rythmes Digitales ja Zoot Woman, mutta ennen kaikkea tuottajana, joka on tehnyt upeaa jälkeä mm. Madonnalle ja The Killersille. Neil on erittäin tyytyväinen yhteistyöhön. Vastikään julkaistussa nettihaastattelussa Neil suunnitteli Pet Shop Boysin ja Pricen tekevän albumitrilogian.

- Aivan varmasti teemme hänen kanssaan toisenkin levyn ja ehkä jopa kolmannenkin. Olemme aina pitäneet Stuartin töistä. Ennen kuin hän tuli tuottamaan levyämme, hän oli tuottanut musiikkiamme kiertueillemme, joten tiesimme, mitä hän tekee. Hän on tehnyt hienoja töitä, kuten The Killersin Humanin, ja hän on aina pitänyt Pet Shop Boysista. Stuartin ensimmäinen levy oli meidän Disco-levymme. Hänen kanssaan hauska tehdä töitä ja hän ymmärtää Pet Shop Boysia.

Vaikka Pet Shop Boysilla on aina ollut ulkopuolinen tuottaja, niin toisin kuin monet isot konebändit, yhtye huolehtii itse musiikkinsa luomisesta.

- Chris vastaa pitkälti ohjelmoinnista. Meillä on Berliinissä pieni studio, jossa suurin osa Electricistä on tehty. Avausraita Axisin Berliinissä tehty demo on pitkälti sama kuin julkaistu versio. Teimme kaikista biiseistä ensimmäiset demot ennen kuin jatkoimme äänityksiä Stuartin kanssa. Monen biisin lauluosuudet teimme kyllä yhdessä Stuartin kanssa. Kirjoitin Love Is a Bourgeois Constructin sanoja kauan ennen kuin olin tyytyväinen niihin. Vocal-biisin Stuart käytännössä remiksasi kokonaan uusiksi demon jälkeen. Levyllä on aika paljon Chrisin soittamia kosketinosuuksia. Minun soittamiani ei tällä kertaa ole paljon, mutta minä vastaankin laulusta.

Pet Shop Boys on pitkin uraansa tehnyt mielenkiintoisia cover-versioita. Electricillä kuullaan yksi yllättävimmistä, Bruce Springsteenin alun perin vuonna 2007 julkaistu Last to Die.

- Chrisin sisko ehdotti, että tekisimme sen biisin. Latasimme koneelle nuotit ja soinnut ja vaihdoimme kitarakuvion syntikkariffiin ja biisi toimi heti alusta alkaen. Pidän paljon biisin sodanvastaisesta sanomasta. Kun Stuart Price tekee Pet Shop Boysin kanssa Springsteen-biisin, lopputulos kuulostaa The Killersiltä.

TUOTANNON HINTA

Vuodesta 1984 alkaen Pet Shop Boysin levyjä julkaissut EMIn alamerkki Parlophone ei julkaise enää Electricia. Uusi julkaisija on Neilin ja Chrisin oma levymerkki x2, joka tekee jakelu- ja markkinointiyhteistyötä Kobalt Label Servicesin kanssa.

- Sopimuksemme Parlophonen kanssa oli päättymässä puoli vuotta Elysiumin julkaisun jälkeen. Sen ajan käytimme neuvotteluihin. Musiikkibisnes on muuttumassa, ja managementimme neuvotteli Kobaltin kanssa asioista. Tulimme siihen tulokseen, että on aika muuttaa liiketoimintamallia ja ottaa uusi ote asioihin. Seurasimme, miten Kobalt hoiti Nick Caven uuden albumin julkaisun, joka oli heille ensimmäinen suurempi juttu. Homma meni hyvin, joten päätimme tehdä yhteistyötä Kobaltin kanssa, koska sillä tuntui olevan enemmän kunnianhimoa kuin Parlophonella.

Uuteen rooliinsa kustantajana Neil suhtautuu innokkaasti ja luottavaisesti.

- Suurin ero on, että nyt olemme enemmän partnereita ja emmekä saa ennakkoja. Mutta saamme enemmän voitoista… jos niitä tulee. Toistaiseksi olemme erittäin tyytyväisiä, levy tosin ei ole vielä ilmestynyt. Ja pidän logostamme. Se näyttää hienolta.

Vuosi 2014 on kalenterista katsoen juhlavuosi sekä Pet Shop Boysille että Neilille itselleen. Sitä se kuitenkin on vain ulkopuolisen näkökulmasta.

- Enpä ole ajatellut, että West End Girlsistä on jo 30 vuotta. Se oli suurempi juttu, kun juhlittiin neljännesvuosisataa, ja siihen samaan ajankohtaan osui sattumalta myös Brit Awards. Ensi vuosi on muuten kiireinen. Olemme vielä kiertueella ja sitten on A Man from the Future -juttu. Ja varmasti kirjoitamme myös seuraavaa albumiamme.

- En aio jäädä eläkkeelle, kun täytän 60. On niin paljon tekemistä.

Aku-Tuomas Mattila

JORI JA POJAT

Turkulainen monialakonemies Jori Hulkkonen on Suomen kovin Pet Shop Boys -fani. Eikä ainoastaan fani, vaan myös yhteistyötä tehnyt kollega ja ystävä. Hyvässä muistissa on pari vuotta sitten ilmestynyt Stop Modernists -nimellä julkaistu 12”, jolla New Order -klassikon Subculturen laulaa Chris Lowe.

- Alun perin ajatus Subculturesta syntyi Stop Modernists -partnerini Alex Niemisen kanssa joskus seitsemisen vuotta sitten, Hulkkonen kertoo. – Chrisin saaminen guest-vokalistiksi keksittiin eräänä pitkänä iltana yhdessä Pet Shop Boysin silloisen managerin, vanhan DJ-legendan ja Alexin ja mun yhteisen tutun Dave Dorrellin kanssa. Muutama kuukausi tuon jälkeen, toukokuussa 2007, olin PSB:n keikalla Tallinnassa. Bäkkärilla Chris lupautui laulamaan. Todettakoon, että Neil oli ajatuksesta enemmän innoissaan ja lupasi pitää huolta, että homma hoituu.

- Ensimmäisen kerran tapasimme 1997. Soitimme sekä Roskildessa että Ruisrockissa samana viikonloppuna. Tai no, itse soitin Turussa Kårenilla jossain aamubileissä enkä itse festareilla. Pet Shop Boys saapui kemuihin ja Neil, Chris sekä ohjelmoijansa Pete Gleadall viihtyivät tanssilattialla lähemmäs tunnin. Chris olisi halunnut Prodigya, mulla oli ”vain” chicagohousea. Tämän jälkeen tiemme ovat kohdanneet aina ajoittain.

Lukemattoman määrän levyjä eri nimillä tehnyt Hulkkonen on myös coveroinut Pet Shop Boysia. West End Girls -käännös Turussa on julkaistu Mies & Elämä -nimellä.

- En halua. demystifioida  biisin syntyhistoriaa. Todettakoon, että tein sen kahdeksan vuotta sitten, eikä sitä ollut tarkoitettu julkiseen levitykseen, mutta jotain kautta se pääsi vuotamaan. Sen jälkeen biisi on elänyt omaa elämäänsä. Tämänvuotinen Record Store Day 12″ -julkaisu oli sekin työn alla pitkään. Tarkoitus olisi antaa maxit Neilille ja Chrisille Ruisrockissa.

Kommentointi on suljettu.