Spektr

Cypher

(Agonia Records)

5Nyt on sitten kerrassaan hämärää musaa tarjolla ranskalaiselta taidekaksikolta. Spektrin industrial-vaikutteinen ambient-maalailu on kaikin puolin omalaatuista äänten sekamelskaa. Blackmetallin kanssa tällä on hyvin vähän tekemistä, vaikka yhtyettä sen genren alle yritetäänkin niputtaa.

Cypher on hyvin haastava tekele arvioitavaksi, sillä albumilla ei oikeastaan ole yhtään kunnollista kappaletta. Enemmänkin se kuulostaa pienen budjetin scifileffan soundtrackilta, jossa yritetään epäonnistuneesti tavoitella korkeampia tietoisuuksia.  Toki on myönnettävä, että en ole tämän genren suurimpia asiantuntijoita, joten en osaa analysoida julkaisun tuotannollisia hienouksia juurikaan. Musiikillisesti levyllä ei kuitenkaan ole käytännössä mitään annettavaa.

Ambient on musiikkityylinä sellainen, että sen pitäisi onnistua herättämään edes jotain fiiliksiä. Cypherin kohdalla en tunne muuta kuin välinpitämättömyyttä. Yritin jopa kuunnella levyä peiton alla pimeässä, jotta pääsisin oikeanlaiseen sfääriin, mutta eipä auennut yhtään sen syvempiä ulottuvuuksia silläkään tavalla. Ehkä tätä voisi suositella masennuslääkkeiden korvikkeeksi, sillä Cypher turruttaa tehokkaasti aistit ja ajaa kuulijansa zombiemaisen tyhjään olotilaan.

Ville Pekkala

Kommentointi on suljettu.