Nordic Music Prizen voittajaehdokkaat julki

Oslossa 13.–16. helmikuuta 2013 järjestettävän by:Larm-festivaalin yhteydessä jaettavan ”Pohjoismaiden Mercury Prizen” eli vuoden parhaan pohjoismaisen albumin palkinnon ensimmäiset ehdokaslistat ovat selvillä.

Kunkin maan paikallisraadit ovat valinneet musiikkialan ammattilaisten avulla kymmenen albumia ehdolle 20 000 euron suuruisen Nordic Music Prize -palkinnon saajaksi. Näistä muodostetaan lopullinen kahdentoista albumin ehdokaslista, joka julkaistaan joulukuun alussa.

Suomen osalta Nordic Music Prize -komiteaan kuuluu Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja Ilkka Mattila. Kansallisessa musiikkivaikuttajien äänestämässä ehdokaslistassa ovat mukana tällä kertaa seuraavat albumit:

Pää kii: Pää kii
Disco Ensemble: Warriors
Antero Lindgren: Mother
Kerkko Koskinen Kollektiivi: Kerkko Koskinen Kollektiivi
PMMP: Rakkaudesta
Pariisin kevät: Kaikki on satua
Death Hawks: Death & Decay
Lapko: Love
Eevil Stöö x Koksukoo: Fuck Vivaldi
Black Twig: Paper Trees

Muiden maihin ehdokkaisiin lukeutuvat mm. El Perro Del Mar, The Tallest Man On Earth, Kent, Susanne Sundfør, First Aid Kit, Thåström, Sigur Rós, Enslaved, Retro Stefson, Motorpsycho ja Lindstrøm.

Kilpailun jury karsii yhteensä 50 albumin suuruisesta kunkin maan top 10 -listat sisältävästä koonista kaksitoista lopullista finalistia ja valitsee näistä vuoden 2012 parhaan pohjoismaisen albumin, joka julkistetaan by:Larmissa helmikuun puolessavälissä.

Sekä paikallisraateja että kilpailun jurya voidaan hyvällä syyllä pitää varsin arvovaltaisena. Nordic Music Prizen lopullisen valinnan tekevässä raadissa mukana ovat Laurence Bell (Domino Records), Jeannette Lee (Rough Trade Records), Jonathan Galkin (DFA Records) ja Mike Pickering (Columbia Records). Jurya johtaa ruotsalainen Andres Lokko, jota pidetään Skandinavian vaikutusvaltaisimpana musiikkijournalistina.

Uutena ponnahduslautana pohjoismaiselle musiikille toimiva Nordic Music Prize lanseeraattiin syksyllä 2010. Palkinto ottaa mallia Isossa-Britanniassa instituutioksi nousseesta Mercury Music Prizesta. Aiempia voittajia ovat olleet islantilainen Jonsi albumillaan GO (2010) ja ruotsalainen Goran Kajfes albumillaan X/Y (2011).

Suomalaisartisteista tulevan by:Larmin festivaaliohjelmistoon ovat tähän mennessä varmistuneet Black Twig, French Films, LCMDF, Phantom ja Stig. Muita tähän mennessä vahvistettuja artisteja ovat mm. Efterklang, Turbonegro ja Taken By Trees. Musiikkiohjelmiston lisäksi by:Larmissa on seminaareja, joiden varmistuneisiin puhujiin lukeutuu mm. Sonic Youthin Kim Gordon.

http://www.bylarm.no

Kommentointi on suljettu.