Nopat

Kadun tuolla puolella

(Kleppari)

8Kauan eläköön alitajuntaan hiljaa hiipivä villasukkafolk. Henrikki Lähdesmäen projektista vähitellen bändiksi kasvanut Nopat on viimein saanut julkaistua debyyttialbuminsa, jota ainakin teetä vihreistä kupeista juovat tytöt ovat odottaneet jo vuonna 2010 julkaistuista lyhyemmistä levyistä lähtien.

Täyspitkällä debyytillään Nopat palkitsee kärsivällisen odotuksen. Kadun tuolla puolella ammentaa 60-lukulaisesta vähäeleisestä folkista tyylillä, johon Lähdesmäen ajoittain varsin paljon Lasse Mårtensonia muistuttava lauluääni istuu mummon kutoman villasukan tukevuudella. Nopat myös kierrättää härskisti vanhoja iskelmäkliseitä, mutta tippaakaan asiasta kiusaantumatta.

Musiikin tavoin biisien tekstit ovat vähäeleisiä, joissa pienestä ja arkisesta kokemuksesta kasvaa suurempia oivalluksia. Yhdeksän kappaleen kokonaisuus on pääsääntöisesti herkkää tunnelmointia, joka sopii hyvin lumisateisen sunnuntaiaamun kahvihetken taustalle. Testattu on.

Yhtyeen harrastama akustinen pidättely on sen verran vaikea tyylilaji, että jonkun korvaan Nopat saattaa kuulostaa monotoniselta rämpyttelyltä. Puolen tunnin levy ei kuitenkaan ehdi puuduttaa, vaikka myönnettävä on, että Nopat toimii parhaiten pienissä erissä ja oikeassa mielentilassa. Viikonlopunaloittelun soundtrackiksi levystä tuskin on, vaikka levystä kuuntelukertojen lukumäärän kasvaessa löytääkin uusia nyansseja.

Ilkka Lappi

Kommentointi on suljettu.