Mouhu, Aava, Arseni ja Joose

Joose Keskitalon Vyötä kupeesi ja tule -levyllä on kolme ihmisen mukaan nimettyä kappaletta. Artisti kertoo, keitä he ovat.

Meedio Mouhu
Myyttinen hahmo lähihistoriasta.
– Meedio Mouhu oli juoppo, joka vaikutti Savonlinnassa ainakin 1990-luvulla. Kiinnostuin hänestä kuulopuheiden perusteella. Aloin kerätä tiedonmurusia, kyselemään ihmisiltä hänestä. Kuulin keskenään ristiriitaisia kertomuksia. Puhuttiin Ässä- tai Casino-arvoilla tai alkemialla rikastumisesta. Se on varmaa, että Meedio Mouhu kuoli hukkumalla. Yhden tarinan mukaan hukkuminen johtui vedonlyönnistä – Mouhu oli lyönyt vetoa, että pystyy kävelemään vetten päällä.

Aleksander Aava
Aleksanteri Aava (1883-1956) oli pienviljelijä ja runoilija. Aava sai valtionpalkinnon vuonna 1917 ilmestyneestä runokokoelmastaan Musta lintu.
– Aleksanterihan se oikeasti on, en tiedä miten se meni Alexanderiksi… kaipa musiikillisista syistä intuitiivisesti muutin nimeä vähän. Hän oli runoilija Karjalan Kannakselta, oikealta nimeltään Aleksanteri Kuparinen, joka muutti evakkona Saarenpitäjälle Asikkalan kuntaan. Hänet on haudattu sinne. Minun vaimoni isoisä on Aleksanteri Aavan poika.

Pyhä Arseni
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen (k. 1447) oli munkki Venäjän Novgorodista. Hän vietti vuosia Kreikassa luostareissa ja palattuaan kotimaahansa hän vetäytyi erakoksi Laatokan saarelle nimeltään Konevitsa.
– Pyhä Arseni on ortodoksipyhimys, legenda. Laulussa mainittu Sortan lahti on se paikka Karjalassa, jossa Sortavalan kaupunki sijaitsee. Sana ”sorta” tulee venäjän kielen sanasta ”čërt”, joka tarkoittaa pirua. Paikan nimi juontaa juurensa siitä, että Pyhittäjä-Arseni karkotti Konevitsan saarelta pirut (”čërta”) Sortan lahteen eli Sortavalan alueelle.

Kommentointi on suljettu.