SUOMALAINEN UNITEATTERIN KULISSEISSA

Mika Tyyskä eli Mr. Fastfinger tekee töitä Dream Theaterin kanssa

Harva tietää, että yhdysvaltalainen progesuuruus Dream Theater on jo pitkään hyödyntänyt suomalaista osaamista lavashowssaan.

Kitaravirtuoosi Mr. Fastfingerinäkin tunnettu Mika Tyyskä on helsinkiläinen multimedia-ammattilainen. Hän tutustui Dream Theaterin jäseniin vuonna 2005 julkaistuaan animoidun kitarakoulunsa GuitarShredShow.com -sivustolla.

– Eräänä päivänä puhelinvastaajassani oli viesti: ”My name is Jordan Rudess, I’m the keyboard player of Dream Theater…” Onnekseni soitto meni vastaajaan, en olisi kuitenkaan häkellykseltäni pystynyt sanomaan mitään järkevää, Tyyskä muistelee. – Jordan sanoi haluavansa tehdä kanssani jotain.

– Sitten Dream Theater saapui Helsinkiin ja vietti useita päiviä Jäähallissa harjoitellen Euroopan-kiertuetta varten. Tapasin ensin Jordanin, ja sitten menimme Jäähallille tapaamaan muuta bändiä. Siellä Jordan ehdotti, että tekisin animaation Dream Theaterin Amerikan-kiertuetta varten.

Yhteistyö jatkui, ja Tyyskä on tehnyt Dream Theaterille jo kolme animaatiota.

– Ensin tein kiertueita varten animaatiot Octavarium- ja The Dark Eternal Night -kappaleiden instrumentaaliosioihin. Ne löytyvät myös itsenäisinä elokuvina bändin DVD-julkaisuilta. Sitten tein bändille keikan aloituselokuvan. Sen tuotannon aikana koko bändi oli läsnä, mikä oli minusta motivoivaa, ja elokuvan alkuperäinen ideakin tuli bändiltä: he halusivat olla kitarazeuksia, piraatteja, ninjoja…

– Rudessin kanssa olen tehnyt muitakin juttuja, muun muassa keyboardwizard.netin. Meillä on nytkin muutama projekti vireillä, katsotaan mitä tulevaisuus tuo. On etuoikeus ja kunnia tehdä töitä Dream Theaterin kanssa.

Mika Tyyskän alter ego, kitaristi Mr. Fastfinger on myös tutustunut Dream Theateriin.

– En juuri tuntenut Dream Theateria, kun alunperin synnyttelin Fastfingeriä. Tutustuttuani bändiin erityisesti Jordan ja John Petrucci tekivät minuun suuren vaikutuksen, varsinkin asenteillaan. Voi olla maailmanluokan muusikko nostamatta itseään jalustalle. He harjoittelevat ja tekevät paljon töitä. Dream Theaterin musiikissa on aina mukana leikkisyyttä, ja rajoja rikotaan surutta. Se, että tekninen taituruus osataan valjastaa ilmaisuun, nostaa musiikin omaan luokkaansa. Nykyisin Dream Theater on yksi suosikkibändeistäni.

Mr. Fastfingerin toinen albumi ilmestyy maaliskuussa.

– Uudessa musiikissani saattaa kuulua hieman vaikutteita myös Dream Theaterilta. Tulevalla levyllä on mukana aiempaa enemmän progressiivisia ja rajoja rikkovia elementtejä. Ja pakkohan sen on ainakin hetkellisesti kuulostaa Dream Theaterilta, koska Jordan vierailee levyllä!

Ari Väntänen

www.guitarshredshow.com/

Dream Theater Helsingin Jäähallissa maanantaina 23.1.2012. Lue Jordan Rudessin haastattelu tammikuun Suesta!

Kommentointi on suljettu.