Sue valitsi vuoden levyt

Voittajat ovat Rubikin Solar ja PJ Harveyn Let England Shake

Suen toimittajat ovat valinneet vuoden 2011 parhaat albumit. Kotimaisten levyjen sarjan voitti Rubikin Solar. Ulkomaisten studiolevyjen ykkönen on PJ Harveyn Let England Shake.

Kun Rubikin kolmas albumi Solar julkaistiin maaliskuussa, Suen Tomi Tuominen antoi sille kouluarvosanan 9. Tuomisen mukaan Solar on merkittävä levy, koska se lunastaa kauan sitten annetun lupauksen.

– Olin odottanut Rubikilta suuria jo monta vuotta, mutta aiemmat levyt olivat vielä  raakilemaisia. Solar vakuutti heti. Se kuulostaa valmiilta ja soundillisesti hiton hyvältä, eikä bändi muistuta ketään tai mitään muuta. Mieltäylentävä, taivaita kurkotteleva, kunnianhimoinen ja persoonallinen ovat adjektiiveja, jotka yhdistyvät Solarissa vaivattomalta kuulostavalla tavalla.

Suen Markus Perttula luonnehtii Solaria ainutlaatuiseksi esimerkiksi musiikillisesta rikkaudesta ja ennakkoluulottomuudesta.

– Rubikin intohimoinen asenne taiteeseensa kuuluu kirkkaana ja kuulaana piristeenä synkistelyyn taipuvaisen musiikkikulttuurimme keskellä. Yhtyeen mahtipontisen mainioiden festariesiintymisten jälkeen oli pakko käsittää, että tässähän on kyseessä kansallisaarre.

Brittiläisen PJ Harveyn kymmenes studioalbumi Let England Shake ilmestyi helmikuussa. Levy toi tekijälleen tämän uran toisen Mercury Music Prize -palkinnon, nousi listoille useissa maissa ja myi kultaa kotimaassaan.

– Kummat syntyivät ensin? Konstailemattoman koukuttavat sävellykset vai lyriikat verellä ja valloituksilla rakennetusta kansakunnasta?, kysyy Suen Jukka Kittilä. – Oli miten oli, yhdistelmä tekee Let England Shakesta harvinaislaatuisen albumin, jonka raadollisuutta värittää tekijän sydänveri.

Vuoden levyt -listaa laadittaessa 28 Suen kirjoittajaa listasi vuonna 2011 ilmestyneistä levyistä viisi parasta koti- ja ulkomaista albumia.

Suen vuoden levyt
Kotimaiset top 10:
1. Rubik – Solar
2. Regina – Soita mulle
3. Michael Monroe – Sensory Overdrive
4. Kauko Röyhkä & Riku Mattila – Kaksi lensi tuulen mukaan
5. Kakka-Hätä 77 – Huoltoasemalle unohdettu mies
6. Atom Notes – Spare Parts
7. The New Tigers – s/t
8. French Films – Imaginary Future
9. Plain Ride – Stonebridge
10. The Irrationals – Hold Your Horses
Tv-resistori – Tv-resistori

Ulkomaiset top 10:
1. PJ Harvey – Let England Shake
2. Bon Iver – Bon Iver
3. Florence + the Machine – Ceremonials
4. Ryan Adams – Ashes & Fire
5. Kurt Vile – Smoke Ring For My Halo
Opeth – Heritage
7. Elbow – Build a Rocket Boys!
8. Tom Waits – Bad as Me
9. Megadeth – Th1rt3en
10. Adele – 21

Kommentointi on suljettu.