Don Huonot palaa lavoille

d
Kuva: Pete Heikkilä

Edellisen kerran vuonna 2003 keikalla nähty Don Huonot palaa lavoille.

Don Huonojen ensi kesä koostuu kahdesta festivaalikeikasta: bändi esiintyy heinäkuussa Turun Ruisrockissa ja elokuussa Vantaan Korson Ankkarockissa.

Laulaja Kalle Ahola kertoo idean syntyneen vuoden 2008 kevään ja kesän aikana.

- Hanoi Rocksin viimeinen keikka Tavastialla oli niin timanttinen, että se herätti ajatuksia. Samaten Faith No Moren viimekesäinen Suomen-vierailu, jota me oltiin Kien kanssa todistamassa toisistamme tietämättä. Ja kun Tehosekoitin soitti viime kesänä festivaalikeikkoja, me alettiin jo vitsailla Don Huonojen paluusta.

Vuonna 1989 perustettu Don Huonot esiintyy ensi kesänä pitkäaikaisimmassa kokoonpanossaan, jossa ovat laulaja Kalle Ahola, kitaristi Kie Von Hertzen, basisti Jukka Puurula ja rumpali Jussi Chydenius. Toiseksi kitaristiksi on värvätty Jarmo Saari.

- Ekat treenit olivat äskettäin, Ahola paljastaa. – Me kuulostettiin bändiltä, vaikka ainakin mä olen yrittänyt aktiivisesti unohtaa Don Huonojen kappaleet. Ensimmäiset kaksi vuotta bändi lopettamisen jälkeen näin painajaisia siitä, että joudun vielä lavalle näiden kundien kanssa.

- Muisti on armollinen, basisti Puurula muistuttaa. – Aika meidän hajoamisen ja tulevan kesän keikkojen jälkeen on ollut oivallista puoliintumisaikaa. Tässä on ehtinyt hankkiutua eroon pahimmista angsteista. Nyt muistaa taas vain ne hyvät asiat. Ilo soittoon on palannut ja uusi sivu on käännetty.

- Ensimmäisissä treeneissä tunsi aluksi soittavansa lainamateriaalia, mutta aika nopeasti asiat sitten palautuivat mieleen. Soittamisen ilo on taas löytynyt, ja odotan kesää innolla.

On kivaa, että Jussi Chydenius on mukana bändissä, Ahola jatkaa. – Mehän ei oltu edes puhuttu keskenämme sen jälkeen, kun tiet erosivat kesken levytyssession. Tää on myös terapeuttinen juttu.

Don Huonot on laatinut ensi kesän festarikeikkojen biisilistan demokraattisesti bändin kesken.

- Me haluttiin settiin omia suosikkejamme. Kaikki niistä eivät ole meidän tunnetuimpia biisejämme, vaan mukana on kappaleita, joista me itse ollaan erityisen ylpeitä.

d
Kuva: Pete Heikkilä

Kie von Hertzen kertoo, että hyvistä fiiliksistä huolimatta suunnitelmiin ei kuulu uuden levyn tekeminen.

- Meidän kaikkien aikataulut ovat niin tukossa, että uuden Don Huonot -albumin tekemiseen ei olisi edes aikaa.

Sen sijaan myöhemmin keväällä julkaistaan Luurangot laatikossa -niminen boksi, joka sisältää uudelleenmasteroituja albumeja ja dvd-materiaalia Don Huonojen viimeisiltä keikoilta vuodelta 2003.

- Viimeiset Tavastian-keikat kuvattiin, koska Don Huonojen klubikeikkoja ei ollut aiemmin taltioitu. Siitä tuli hyvin onnistunut tallenne. Tarjolla on 12 tuntia kuvamateriaalia, josta kahdeksan tuntia on ennenjulkaisematonta kamaa.

Luurangot laatikossa -laatikosta löytyvät myös remasteroidut vinyylireplika cd:t Don Huonojen levyistä Hyvää yötä ja huomenta (1997), Tähti (1999) ja Don Huonot (2002).

- Niitä levyjä ei ole ollut saatavilla vähään aikaan, koska niiden kansimasterit katosivat jokunen vuosi sitten, Ahola perustelee. – Me ollaan tehty mielettömästi duunia sen eteen, että saatiin matsku taas kasaan. Levyissä on bonusbiisejä sekä eksklusiivista kuvamateriaalia. Vinyylejä nämä cd:t muistuttavat siksi, että ne näyttäisivät siltä kuin ne olisi julkaistu ainoassa oikeassa ääniteformaatissa eli vinyylinä.

Yhtye vakuuttaa, että kesäkeikoille lähtöä ei sinänsä motivoi sen enempää keikkapalkkio kuin tuleva boksikaan.

- Näiden festarikeikkojen pointti meille on se, että me nähdään toisemme pitkästä aikaa ja päästään soittamaan bändissä, joka on suuri osa meidän jokaisen elämää. Ja tietysti me halutaan vetää pari elämää suurempaa keikkaa.

Teksti: Ari Väntänen

Don Huonot
Ruisrock 9.-11.7., Turku
Ankkarock 14.-15.8., Vantaa

Kommentointi on suljettu.