Simerock 2009

Ounaspaviljonki, Rovaniemi 10.-12.7.2009

Simerock petrasi edellisvuosista niin säiden kuin miljöönkin osalta.

Parina aiempana vuonna Rovaniemen Simerockin slogan "aurinko ei laske koskaan" sävyttyi sarkasmilla, kun säiden haltiat rääkkäsivät juhlakansaa hyisellä tihkusateella. Liekö viikkoa viimevuotista myöhempi ajankohta syynä siihen, että Simerock 2009 onnistui kelien puolesta täydellisesti. Hyvän musiikin kyytipojaksi nautittiin aurinkoa.

Pahat viinit
Hannibal / Pahat viinit.

Tänä vuonna Simerock järjestettiin Rovaniemen keskustan tuntumassa sijaitsevan Ounaspaviljongin kauniilla alueella eikä kokonaisen poronkuseman päässä Napapiirilla, mikä oli sekä liikkumisen että maisemien kannalta erittäin hyvä ratkaisu. Järjestäjien mukaan kolmepäiväisen Simerockin yhteenlaskettu kävijämäärä oli 24 000, mutta alueella oli koko festivaalin ajan huomattavan väljää.

Kolmella lavalla esiintyneiden bändien joukossa ei ollut ulkomaanvieraita, mutta kotimaisten bändien skaala ylsi punkista hip-hopiin, metalliin ja iskelmään: Simerockissa esiintyivät tässä raportoitujen lisäksi muun muassa The Over Attacks, Stepa, Mokoma ja Paula Koivuniemi.

Kun Tulenkantajien Hannibal ja Soppa julkaisivat vuonna 2005 albumin nimeltä Pahat viinit, uuden bändin nimi oli keksitty. Ydinkaksikon ohella Pahat viinit -kokoonpanossa vaikuttavat DJ Massimo, Kilari "Ilari Autio" Audio ja rumpali Tykopaatti, rap-sooloartisti hänkin.

Viiden viinimiehen ei tarvinnut höpistä Simerockin lavalla keskenään, sillä setin mittaan vieraisilla kävivät ainakin A. Paskiainen, Ironface ja saamenkielinen Amoc. Keikan lopulla kuultiin Tulenkantajat-klassikko Lapin gangsta sekä Hannibal & Joku roti mafian tuore Streets of Nekala, mutta yleisön pähkinät murskasi parhaiten Met’ ollaan vaan lappalaisia. Tietenkin.

Cmx
A.W. Yrjänä / CMX.

CMX:n saatteli lavalle alkunauha, jossa Elvis tikahtui nauruun. Sen jälkeen vitsit olivatkin kortilla. A.W. Yrjänän, Janne Halmkronan, Tipi Rasion ja Tuomas Peipon laatiman setin väkevin esitys oli lohduton Minne paha haudattiin, joka liiteli osattomana kuin lokki vip-alueen yllä. Äänekkäimmän yhteislaulun kirvoitti Vallat ja väet, ja sen perään usutettu Kultanaamio poisti kansan estot. Palvelemaan konetta päätti varsinaisen setin. Ylimääräisinä julki tulivat kadonneesta ajasta muistuttava rykäisy Matti, Lepattajat ja kaikki maailman sävelet riffiinsä vanginnut Discoinferno.

Petra
Petra ja pipi.

Murtuneesta sormesta huolimatta hyväntuulinen Petra esitti uutta soolomateriaaliaan, jonka herttainen yhdentekevyys muistuttaa elävästi laulajattaren TikTak-menneisyydestä. Uutta uraa aloitteleva artisti täydensi yhden levyn mittaista ohjelmistoaan Keban Kesä Espalla -kappaleella, ja bändin hän esitteli Kinksin You Really Got Men suomennoksen tahdissa.

tivoli
Tivoli-lava.

Simerockin sympaattisin esiintymisareena Tivoli-lava on rakennettu kuvankauniille paikalle vetten päälle. Samae Koskinen ja Hänen Taikabändinsä tarjoili siellä nautittavan kattauksen kappaleita Koskisen soololevyiltä Vol.1 ja Elossa, luonnollisesti uudempaan jälkimmäiseen painottuen. Hyvän keikan Tivoli-lavalla soitti myös punk rock -yhtye I Walk the Line, joka tarvitsisi vielä ihan vähän jotain lisuketta, vaikkapa persoonallisemman keulahahmon, muuttuakseen hyvästä loistavaksi.

Kotiinpaluu, jotenkin -biisi kuuluu Absoluuttisen nollapisteen livesettiin muuallakin kuin Rovaniemellä, mutta yhtyeen perustamiskaupungissa kappaleen juhlava kertosäe tuntui perin moniselitteiseltä. Nollapiste osasi myös sommitella kolme tuttua palaa uudenlaiseksi asetelmaksi: Absojen tulkinta Popedan Palle And the Boysista on yksi rockin historian onnistuneimmista cover-versioista, ja kun se liitettiin Jälkivaatimukseen sekä Sukututkimus lannistaa -kappaleeseen, sai Simerock ihmetellä suurteosta… Tai ainakin se on hyvä medley.

Liimatta
Tommi Liimatta / Absoluuttinen nollapiste.

Keikalla kuultiin myös uusia, vielä julkaisemattomia kappaleita. Tarzanin asussa esiintynyt rumpali Tomi Krutsin kertoi myöhemmin ja säällisemmin pukeutuneena, että Absoluuttinen nollapiste on jo äänittänyt demoja uusista biiseistään.

- Demotamme yhtä aikaa kahden albumin materiaalia. Pyrimme rakentamaan levyistä entistä ehjempiä kokonaisuuksia. Seuraavaksi julkaistava levy tulee olemaan suoraviivainen.

Martti Servo & Napander, tuo iskelmän sotalaiva eli manowar, kyntää suomalaisuuden syviä sisävesiä alati reippain mielin. Keikalla kansaa kohahduttivat tietenkin kaikki ne ikimuistoiset Napander-hitit, mutta niitäkin suuremman vaikutuksen tekivät Finnhitsien kulta-ajasta muistuttava Odysseus ja rumpali Juha Lötjösen laulama Pipopää. Martin pumppua voi pitää kepeänä vitsiviihteenä, mutta tehkääpä perässä. Onko helppoa olla iloinen tilauksesta? Onko helppoa tehdä muut iloisiksi? Ei ole.

Asa
Asa & Pandajätkä.

Liki kymmenpäisen Asa & Jätkäjätkät -kokoonpanon veto oli yhtä hulinaa ja performanssi. Lavalla nähdystä vilinästä ja koheltamisesta huolimatta bändi oli tiukka kuin märkä solmu poronnahkanyörissä. Asa yhtyeineen tekee ainutlaatuista musiikkia. Rap-lauluksi puettu yhteiskuntakritiikki yhdistyy kitaroille, rummuille, perkussioille, buzukille ja vaikka mille sovitettuun musiikkiin mielikuvituksellisella tavalla, johon useimpien hip-hop- ja rock-bändien saatikka ogeliopiskelijoiden rahkeet ja tyylitaju eivät yksinkertaisesti riitä. Lopulta lavalle hyökkäsi pohjolan erämaiden kauhu, pandakarhu.

Metallisydämen tahdissa lavalle marssinut Maj Karma soitti sunnuntaina Lapin Kansa -lavalla ankarasti rokkaavan keikan. Vaikka Eetteripyörretangosta ja muutamasta muusta vanhasta livesuosikista saadaan lyhyillä festivaalikeikoilla vain haaveilla, antoi Karma kuulijainsa yllättyäkin. Levyllä täytebiisin oloinen Luovuttanut enkeli paljastui vaaralliseksi ja tehokkaaksi keikkabiisiksi. Sitäkin kovempi veto oli keikan päättänyt Attentaatti, jonka laulaja Herra Ylppö viimeisteli yleisön joukossa.

Maj Karma
Häiriö Piirinen & K. Kurittu / Maj Karma.

- Attentaatti on Maj Karman suosituimpia livebiisejä, vaikka se ei ole soinut koskaan missään, Ylppö kummasteli keikan jälkeen. – Sodankylä-kappale otetaan erityisen hyvin vastaan pohjoisessa, vaikka luulisi, ettei sellaista haluta kuulla etelän pellejen esittämänä. Mutta Lapissa on rento tunnelma. Ei latino- mutta lapinomeininki. Minä muuten puhun näin korrektisti, koska olen niin päissäni. Me sovimme PMMP:n Paula Vesalan kanssa, että ensi yönä puhumme todella korrektisti.

Sillä välin kun puhutin Ylppöä Ounaspaviljonkin terassilla, Vesala kumppaneineen esiintyi Lapin Kansa -lavalla yhdelle Simerock 2009:n suurimmista yleisöistä eikä vaikuttanut vielä erityisen korrektilta. Mutta miten puhuvat ihmiset, jotka soittavat Maj Karman Hajokki-bussin julkiseen Karmaphone-puhelinnumeroon?

Maj Karma
Herra Ylppö / Maj Karma.

- Sinne soittelevat tytöt, jotka ovat riettaalla päällä. Minä varjelen itseäni sellaiselta, Ylppö jupisi. – Mutta istupa, Väntänen, tähän viereeni, niin minä kerron sinulle tarinan, jonka nimi on Hyi vittu.

Ja Ylppö kertoi. Tarinassa seikkailevat A.W. Yrjänä, hän itse ja Kari Nylander. Simerock oli päättymäisillään, eikä aurinko ollut vieläkään laskenut.

Teksti ja kuvat: Ari Väntänen & Sari Antila

Kommentointi on suljettu.