Pet Shop Boys

Jäähalli, Helsinki 02.07.2009

Kaksitoista vuotta toisen Suomen-keikkansa jälkeen brittikaksikko Pet Shop Boys suuntasi kiertueensa maahamme.

Pet Shop Boys menee mainiosti konebändin stereotypiaan: kaksi homoa, joista toinen laulaa ja toinen painaa nappia. Vaikka yhtyeen tuotanto onkin täydellistä popmusiikkia, niin keikalla voisi olla tylsää ilman suureellista show’ta. Tämän ovat Neil Tennant ja Chris Lowe ymmärtäneet. Aitojen musikaalimiesten tavoin he ovat rakentaneet keikastaan teatteriesityksen, joka etenee musiikin oheistuotteena.

PSB

Keväällä ilmestynyt Yes-albumi esitteli kannessaan kuutioita. Niitä löytyi myös kiertueen lavastuksesta. Intron soidessa kaksi 5×5 metrin tiiliseinää välkkyi ja avautui hetkellisesti, jotta pienempiin kuutioihin päänsä upottaneet Tennant ja Lowe pääsivät lavalle tukenaan kaksi tanssija-taustalaulajaa, jotka avausbiisi Heartin aikana "soittivat" yhteistä syntikkaansa niin ikään kuutiot päässään.

Did You See Me Comingin alkaessa Tennant ja Lowe riisuivat kuutionsa, mutta tanssijoilla naamioitumisleikki jatkui pidempään. Keikan edetessä tanssijoiden määräksi paljastui neljä. Hieman myöhemmin selvisi vielä sukupuolijakaumakin; kolme naista ja yksi mies. Kuudella ihmisellä, taidokkailla valoilla ja videoilla sekä kasalla kuutioita saatiin aikaan hieno show, jonka kruunasi Pet Shop Boysin upeat biisit.

Building a Wallin aikana seinä luonnollisesti romahti ja palikoista saatiin uudenlainen, matalampi kokonaisuus. Biisin vaihtuessa lennossa Go Westiksi kuutiotanssijoiden tilalle saatiin neuvostotyyliset olympiavoimistelijat. Biisien yhdistely lisäsi musikaalimaisuutta, ja selkeiden yhdistelyjen lisäksi kuultiin lyhyempiä välähdyksenomaisia pätkiä mm. Domino Dancingistä ja Paninarosta.

Always on My Mindin jälkeen valkopukuiset laatikkoroudarit kasasivat kuutiot jälleen korkeammiksi. Tennant nousi korokkeelle laulamaan pätkän Closer to Heavenia, joka vaihtui Left to My Own Devicesiksi päättäen elektronisemman alkupuoliskon. Lowe soitti lyhyen pianoinstrumentaalin kimaltavan laatikkorakennelmansa sisällä, ja Tennant kävi vaihtamassa trenditakkinsa smokkiin. Palatessaan hän toi mukanaan kaksi iltapukuista naistanssijaa, joiden päät olivat edelleen kuutioihin kätkettyinä.

Rauhallisempi osuus alkoi neljännen biisin kohdalla tuntua hieman pitkältä, mutta osuuden päätöksessä uusi tanssipari, ilman kuutioita tanssineet mies ja nainen, muunsi tanssinsa tönimiseksi ja lopulta laatikoiden heittelyksi.

Loppuosa oli pelkkää juhlaa; hieno versio Suburbiasta, uuden levyn All Over the World ja Se A Vida E, joka vaihtui cover-versioon Coldplayn Viva La Vidasta, jonka aikana Tennant nähtiin lavalla kuninkaana kruunuiheen ja viittoineen. Huipennuksena kuultiin It’s a Sin, jonka alkuräjähdyksien aikana kuutiot alkoivat kohota yläilmoihin. Kerrassaan komeata.

PSB

Encoren aikana lava järjestettiin taas vaihteeksi uusiksi ja värivalot korvattiin valkoisella valolla. Pet Shop Boys -kaksikko tuli lavalle puoli metriä korkeat höyhenpuuhkat päässään. Lowella oli vihreä ja Tennantilla musta, joka sopi täydellisesti mustan pitkän takin kanssa. Being Boringin jälkeen Tennant esitteli illan tähdet, ja keikka huipentui ennalta-arvattavasti West End Girlsiin. Kuutioiden sekaan nousi kymmeniä sydämenmuotoisia foliopalloja, ja yleisön päälle ammuttiin hopeista konfettia.

Hienoa, mahtavaa! Kiitos, Pet Shop Boys!

Intro / Heart / Did You See Me Coming? / Pandemonium / Can You Forgive Her / Love Comes Quickly / Love Etc. / Building a Wall / Go West / Two Divided By Zero / Why Don’t We Live Together / Always on My Mind – Closer to Heaven / Lef to My Own Devices / Do I Have To / Kings Cross / The Way It Used to Be / Jealousy / Suburbia / All Over The World / Se A Vida E / Viva La Vida / It’s A Sin // Encore: Being Boring / West End Girls

Teksti: Aku-Tuomas Mattila
Kuvat: Jussi Kotkanen

Kommentointi on suljettu.