Faith No More

Kaisaniemi, Helsinki 24.06.2009

Kenties muutama sinnikäs ehti tätä re-unionia odotellakin, mutta valtaosa tuskin osasi kuvitellakaan sitä.

Ei, Faith No More ei tule takaisin. Vaan kevät 2009 suuren ilon ilmoittaa: kyllä vain tuleekin, vieläpä Suomeen. Epäuskon sekaista vauhkoontumista seuraa skeptisyys. Onko kyse lompakkoa turvottavasta comeback-löysäilystä? Epäileväisyys kestää vain hetkisen. Eivät nämä miehet sellaiseen syyllistyisi. Vai syyllistyisivätkö?

Billy Gould.
Billy Gould.

Ja sitten on 24. kesäkuuta, kello noin varttia yli kahdeksan. Kolme tyyliteltyä pukuherraa talsii Kaisaniemen lavalle hihattomaan sonnustautuneen rumpali Mike Bordinin kera ja tarttuu soittimiinsa. Hetkeä ei toisaalta tajua vielä todeksi, toisaalta taas pohtii, millä ne aloittavat – Digging the Gravella vai Collisionilla.

Eivät kummallakaan. Nelikko alkaa tapailla siirappisia soul-tahteja ja sitten hän saapuu keskuuteemme – Mike Patton, hopeisessa ökypuvussaan, kävelykepin kera tepastellen. Ja hän avaa suunsa. Ja hän tulkitsee Peaches & Herbin ällömakean Reunitedin, duettona keikasta silmin nähden aivan täpinöissään olevan kosketinsoittaja Roddy Bottumin kanssa. Ensireaktio tilanteen äärellä on nauruun purskahtaminen. Juuri näin, juuri tällaista sen pitää ollakin.

Mike Patton.
Mike Patton.

Sitten se räjähtää käyntiin, kuin tyhjästä: From Out of Nowhere. Eikä enää ole epäilystäkään, Faith No More on palannut. Ja millaisena se sen on tehnytkään? The Real Thingin ja Chuck Mosley -aikojen materiaali ei ole kuulostanut milloinkaan niin komealta kuin nyt, Album of The Year -kokoonpanon aikuisten miesten pieteetillä tulkitsemana. Jopa kuluneista kulunein, wanha höpöttelyhitti Epic nimittäin, lunastaa paikkansa setin loppupuolella ilman kummempia kommervenkkeja.

dd
Mike Patton.

Keskiössä ovat ansaitusti Angel Dust viidellä ja Maailmankaikkeuden Paras Rock-levy King for a Day… Fool for a Lifetime kuudella kappaleella. Toki voisi kitistä siitä, että KFADFFAL:lta jää kahdeksan viisua vetäisemättä, ja rikollisen aliarvostetulta Album of The Yearilta kuulisi mieluusti enemmän kuin kolme kipaletta. Mutta mistä minä loppujen lopuksi kitisen? En yhtikäs mistään.

FNM ei ylenkatso hittejään – Easy soi kesähien kyllästämässä illassa jumalaisen komeasti – mutta niiden pariin ei myöskään jämähdetä. Rahat pois -periaatteella paluun tehnyt retkue ei soittaisi Cuckoo for Cacaa. FNM soittaa (perkele!) ja järki on vähällä kaikota pääkopasta. Lähes yhtä raskaasti puskee Surprise! You’re Dead!, joka livetilanteessa saa jämäkämmän kohtelun kuin ohuella soundimaailmalla kirotulla The Real Thingillä.

Mike Patton.
Mike Patton.

Ihailtavaa on, ettei FNM vain soittele biisivalikoimaansa läpihuutomeiningillä. Improvisoinnille sijaa antava tilannetaju on tallella edelleen, näkyvimmin – tai pikemminkin kuuluvimmin – Pattonin äänenkäytössä. Jo kolmantena vuorossa olevassa Land of Sunshinessa kajahtaa ilmoille sellainen raakkumisparaati, että sydämenpohjukoista kumpuava nauru on jälleen ainoa mahdollinen reagointikeino.

Nostalgisointisyytteistäkin voi luopua. Nämä miehet seuraavat aikaansa, mistä hersyvä todiste on Chinese Arithmeticin kärkeen sivallettu lainaus Lady Gagan Poker Facesta. Ja taas naurattaa. Hymy on herkässä myös Roddy Bottumin Be Aggressivea värittävässä Kreikan meri -lauluefektissä.

Roddy Bottum.
Roddy Bottum.

Varsinaisen setin päättävä Just a Man saa haukkomaan henkeä. Tämänkin vielä pääsee eläessään kuulemaan. Samanlaisen haltioitumisen hetken suo encorena tarjottu Bee Gees -laina I Started a Joke, räikeässä koomisuudessaan ehdottoman vakavastiotettava, sisintä riipivä tunnelmointi.
Lopuksi he julistavat välittävänsä ihan pirusti. Ja sitten, sitten he ovat poissa.
Liiallinen idolisointi on terveydelle haitallista, mutta päivän päätteeksi jokaisella on jumalansa. Nämä ovat minun. Hienoja miehiä, hienoja miehiä.

Teksti: Jukka Kittilä
Kuvat: Vesa Härkönen

Reunited / From Out of Nowhere / Land of Sunshine / Caffeine / Evidence (Spanish) / Surprise! You’re Dead! / Last Cup of Sorrow / Poker Face – Chinese Arithmetic / Cuckoo for Caca / Easy / Ashes to Ashes / King for a Day / Midlife Crisis / Introduce Yourself / The Gentle Art of Making Enemies / Be Aggressive / Epic / Just a Man. Encore 1: Chariots of Fire – Stripsearch / Digging The Grave. Encore 2: I Started a Joke / We Care a Lot.

Mike Patton.
Mike Patton.

Kommentointi on suljettu.