Porco Rosso

Porco Rosso (Kurenai no Buta, Japani 1992). Ohjaus ja käsikirjoitus: Hayao Miyazaki. Äänirooleissa: Shuichiro Moriyama, Tokiko Kato ja Akemi Okamura. Kesto: 94 min.

* * * * *

On totisesti aikakin saada Miyazakin kansainvälinen läpimurtoelokuva nähtäväksi suomalaisiltakin valkokankailta. Jotakin rouheista digi-Ramboa voi katsella hyvin omasta kotituubistakin, mutta tämä silmiä hivelevän kaunis animen mestariteos "miehistä jotka vihaavat sotaa mutta rakastavasotaleikkejä" pääsee oikeuksiinsa vain elokuvateatterissa.

Porco on armeijan jättänyt 1. maailmansodan veteraanilentäjä, joka kaartelee Adrianmeren yllä punaisella vesitasollaan turvaten laivaliikennettä merirosvoilta ja suorittaen muita suojelu- ja pelastustehtäviä palkkiota vastaan. Arkipäivän rutiineihin kuuluu myös ankara, mutta pohjimmiltaan ystävällismielinen kisa muiden pilottien välillä.

Porcon ja muiden lentäjien tukikohta on Hotelli Adriano, jota kaunis Gina emännöi. Porcolla on ilmeisiä toiveita lapsuudesta asti tuntemansa Ginan suhteen, mutta hän on kätkenyt ne muututtuaan sikahahmoiseksi. Porcoa riivaa jokin hänen menneisyydessään, ja niin kauan kun hän ei pysty voittamaan itseään, muutos ihmisestä siaksi on pysyvä.

Ilmassa vilistetyt päivät ja nostalgisen haikeat illat Adrianossa keskeytyvät, kun hotelliin saapastelee jenkkipilotti Curtis. Ensikohtaamisesta alkaen on selvää, että Porco ja Curtis ovat törmäyskurssilla, ja siitä kohtaamisesta tulee olemaan leikki kaukana.

Nykyiseen tietokonejoustettuun animaatioon verrattuna Porco Rosson (ihmis)hahmojen liikkeet voivat vaikuttaa hieman kankeilta, mutta lentokohtaukset, varsinkin ilmataistelut ovat uskomattoman hienoja. Miyazaki ja Studio Ghiblin väki ovat panostaneet elokuvaan kaikkensa.

Kyseessä on romanttinen satu, mutta ei mitenkään siirappinen. Porco Rosso on selvästi suunnattu aikuisille. Mielikuvituksellinen yhdistelmä 1930-luvun Art Deco -epookkia, Adrianmeren maisemia ja kunnianosoituksia niin italialaiselle (Hugo Pratt tulee hakematta mieleen) kuin amerikkalaiselle sarjakuvalle riittää. Porco Rosso on elokuva joka kestää toistuvia katselukertoja, filmille tallentunut uni.

Vesa Kataisto

Kommentointi on suljettu.