Within Temptation, Lauren Harris

23.04.2007 Kulttuuritalo, Helsinki

Lämmittelijän paikalla esiintyvälle Lauren Harrisille on annettava sympatiapisteitä, sillä eihän meistä kukaan voi valita geenejään. Harris ei ehkä koskaan pääse isänsä, legendaarisen Iron Maidenin Steve Harrisin varjosta eroon, tai ainakin paikkaan musiikin jumalten joukossa on toistaiseksi pitkältä tuntuva pakettimatka. Nahkapöksyissään nätiltä näyttävällä Laurenilla on mukiinmenevä ääni, mutta kappaleet eivät jää korviin pyörimään niin hyvässä kuin pahassakaan.

Sharon Del AdelIllan johtotähtenä esiintyvä Within Temptation saakin sitten salin täydeltä vastakaikua. Kymmenvuotias orkesteri on tunnettu mahtipontisista heviveisuistaan, joilta ei juuri kukaan tässä todellisuudessa elävä ole voinut välttyä. Joka suunnasta tursuavat naisvokalisteilla varustetut hevijyrät saavat etukäteen varautumaan tasaiseen tuuttaan, jossa samasta hittikappaleesta on kosmeettisesti veistelty useampi levyllinen yhtä ja samaa. Onneksi illan avauskappaleeksi valittu Our Solemn Hour soi kriittisemmänkin korvaan komeasti.

Yhtyeen uusimmalla levyllä juuri kyseinen kappale toimiikin parhaiten. Life of Agonyn keulamies Keith Caputolla maustettu uusi single What Have You Done vedetään audiovisuaalisesti duettona. Semiplayback ei saa innostumaan. Taustakankaalle heijastetun Keithin ja lavalla laulavan Sharon del Adelin tulkinta ei pääse toteutuksessa oikeuksiinsa.

Yhtyeen ylidramaattiset kappaleet olisi paljon helpompi antaa anteeksi, elleivät yhtyeen musiikkivideot pursuaisi tunnetta ja tuskaa kuin amerikkalainen saippuaooppera. Tuskasta puheen ollen Sharon del Adelin korsetti yhdistettynä lavalla riehumiseen tuntuu välillä haukkaavan osan happea pois lyhyistä äänteistä koostuvissa korkeissa lauluosuuksissa. Ongelma falsetin puolella poistuu, kun laulajatar malttaa välillä hengähtää hetkisen. Muuten del Adelin äänenkäytön suvereenia hallintaa ei voi moittia. Olen myös iloinen, että musiikkivideoilla viljellyn melodraaman alle ei kompastuta.

Within TemptationLaulajattaren johdattaessa kuuntelijansa uusimman levyn nimikkokappaleeseen The Heart of Everything hän rinnastaa kappaleen tarinan Braveheartiin. Onko tämä sitten sitä sankarinaisheviä vai naissankariheviä? Ainakin setin parhainta antia, kuten muukin eeppisempi materiaali. Välillä ei voi kuitenkaan välttyä turtumiselta. Samat lauseet tuntuvat pyörivän ilmassa toistamiseen.

Yleisöä ei toisto tunnu häiritsevän. Massiiviset kansainväliset radiohitit Stand My Ground, Angels sekä Memories saavat sateisena maanantai-iltana keski-iältään aikuisikäisen yleisön sekä katsomon takarivitkin mukaan. Encoreen päästyä laulajatar nappaa eturivin yleisöstä puhallettavan atraimen, jolla seivästää puolet kuusihenkisestä yhtyeestään. Keikan päättävän Ice Queenin ajaksi koko Kulttuuritalon katsomo nousee seisomaan. Vain harva jättää vastaamatta Sharon del Adelin pyyntöön.

Teksti ja kuvat: Taru Tittonen

Kommentointi on suljettu.