Kontra

Mieto levy

6Turkulaisen pienkustantamo Zum teufelin ensimmäinen julkaisu on tamperelaisbändi Kontran vuonna -79 alunperin ilmestyneen Miedon levyn cd-painos. Levyä ei ole aiemmin saatettu kyseiseen formaattiin. Bonuksena on Kontran laulajan Moog Konttisen 80-luvun alun yhtyeiden singlelevytyksiä. Kulttuurihistoriallisesti levy puolustaa paikkaansa, sillä nyt koko Konttisen tuotanto löytyy cd:nä.

Aivan eri asia on sitten levyn sisältö. Musiikillisesti Kontra muistuttaa varhaista Popedaa. Ammattikoulu- ja Corolla-miesten musiikkiahan tämä hyvin pitkälti on, mutta nykyaikana lienee epätodennäköistä, että tällainen marginaalijulkaisu päätyisi Suonenjoen Esson pihalle Teuvon autoon. Konttisen kääntämät coverbiisit soivat sujuvasti, mutta sanoitukset ovat useimmiten sellaista hölmöilyä, että välillä ihan hirvittää kuunnella. Paikoin miehen tekstit toimivat, mutta alati esillä oleva huumoriaspekti häiritsee pahasti. Huonoin pitkiin aikoihin, ellei peräti koskaan, kuulemani kappale on umpikammottava Onomatopoeettinen alkoholiliike. Sitä kuunnellessa ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Bonuskappaleet kuten Moog & Morkoonien joulu Auschwitzissä ja Kylmän ringin Reekanin syytä jatkavat samalla linjalla kuin pitkäsoittokin.

Mieto levy ei ehkä ole maailman välttämättömin julkaisu, mutta Zum teufel on tehnyt sen hyvin. Kansivihko on kattava Moogin kirjoittamine kappale-esittelyineen, kuvitus on runsasta ja koko paketti on eräänlainen aikamatka 80-luvun taitteeseen. Levy on lisäksi käynyt hyvin kaupaksi, joten kysyntää löytyy.

Kimmo Jaramo

Kommentointi on suljettu.