WITHIN TEMPTATION

Hollantilaisten mahtipontinen maihinnousu

Within Temptation julkaisi edellisen levynsä yli kaksi vuotta sitten eikä ole ehtinyt lomailemaan sen jälkeen. Ajan on täyttänyt uusi levy, tietokonepeli ja tietenkin Robert Westerholtin ja Sharon den Adelin esikoistytär.

Within TemptationOn tammikuinen päivä, kun saavun helsinkiläiseen yökerhoon tapaamaan hollantilaisen Within Temptationin kitaristi-säveltäjää Robert Westerholtia. Hän on pukeutunut mustaan, juo kivennäisvettä ja näyttää nauttivan toimittajien kanssa jutustelusta.

Bändin edellinen levy, The Silent Force, myi Suomessa yli 22 000 kappaletta ja kaiversi Within Temptationin nimen jokaisen kuluttajan takaraivoon. 14 maaliskuuta ilmestyvältä uutukaiselta, The Heart of Everything, odotetaan enemmän. Vaikka konsepti on pysynyt samanlaisena, niin kehitystä on tapahtunut monissa asioissa, eikä vähiten Sharon den Adelin laulussa.

- Kun Sharon lauloi studiossa levyn kappaleita, niin olin ällistynyt. En tiennyt että hän pystyy laulamaan myös niin ronskisti. Se toi tunnelmaa ja variaatiota kappaleisiin, kertoo Robert selvästi haltioituneena kumppaninsa laulutaidoista.

- Vaikka kaikilla albumeilla on tapahtunut kehitystä edelliseen verrattuna, niin tällä se on kuultavissa selkeimmin. Viime levylle mukaan tuli uusi tuottaja, joka jatkoi myös tällä levyllä. Ja sama orkesteri soittaa edelleen. Pidimme siis ne asiat, jotka toimivat edellisellä levyllä hyvin ja paransimme niitä jotka eivät toimineet.

Orkesteria käytettiin kuitenkin eri pohjalta, koska nyt levystä haluttiin tehdä ilmavampi ja enemmän bändilevy.

- Orkesteria käytettiin nyt vain siellä vain missä sitä tarvittiin, koska edellisellä levyllä sitä oli kaikkialla ja se vei tilaa bändiltä. Nyt toimme kitaroita esiin ja teimme enemmän riffejä. Viime levyllä käytimme paljon looppeja, mutta nyt korvasimme niitä oikeilla rummuilla. Siksi levy kuulostaa enemmän bändilevyltä. Se on eläväisempi, orgaaninen. Mutta onhan niitä looppejakin edelleen energian ylläpitämiseksi. Ne antavat erilaisen maun musiikkiin ja siksi niitä on mukava käyttää aitojen rumpujen lisäksi.

Myös nauhoitusprosessi vahvisti bändilevyn leimaa. Kun edellinen levy nauhoitettiin useissa eri studioissa ja soittajat tekivät työnsä yksitellen, niin nyt bändi oli suurimmalta osin kasassa.

- Viime kerralla lähettelimme kappaleita internetin kautta toisillemme. Tällä kertaa muusikot olivat enemmän mukana nauhoituksissa paikan päällä, joten pystyimme vaikuttamaan lopputulokseen juuri sillä hetkellä. Myös orkesteri tuotiin Moskovasta Tšekin tasavaltaan, missä albumi pitkälti nauhoitettiin.

KEITH CAPUTO JA MUUT HERKUT

Radiota kuunnellessa ei ole voinut välttyä uuden levyn ensimmäiseltä singleltä What Have You Done. Muheva ja aggressiivinenkin duetto Life of Agonyn laulajan Keith Caputon kanssa on Within Temptationia parhaimmillaan. Idea oli Robert Westerholtin ja Sharon den Adelin.

- Kappaleen ei pitänyt olla duetto, mutta levyn teon edistyessä tajusimme, että se voisi toimia sellaisena. Aloimme siis pohtia, kenet voisi pyytää laulamaan Sharonin kanssa. Ensimmäisenä mieleen tuli Keith. Olemme Sharonin kanssa olleet hänen fanejaan jo pitkään, koska hänen esiintymisessään on niin paljon tunnetta ja voimaa. Yhteyden saaminen ei ollut vaikeaa. Keithillä on nimittäin Hollannissa tyttöystävä ja muusikkoystäviä. Lähetimme hänelle laulun, ja hän piti siitä ja tuli studiolle. Yhteistyö toimi paremmin kuin odotimme. Sharonin ja Keithin äänet toimivat todella hyvin yhteen, pohtii Robert.

Mutta levyltä on löydettävissä muitakin herkkuja. Kun kyselen käytetyistä sampleista, Robert intoutuu kertomaan biisien taustoista, koska asiat liittyvät toisiinsa.

- Musiikkimme on elokuvallista ja halusimme luoda biiseihin parhaan mahdollisen tunnelman käyttämällä tietynlaisia ääniä. Hyvä elokuva pystyy vaikuttamaan tunteisiin, kuten musiikkikin. Esimerkiksi levyn yhdeksäs kappale, Final Destination, pohjaa samannimiseen elokuvaan ja siinä on käytetty pätkiä elokuvasta.

- Koska The Truth Beneath the Rose perustuu Da Vinci -koodiin ja siinä käsitellään uskoa, niin pappihan siinä laulaa. Ja sitten on Our Solemn Hour, jossa on käytetty BBC:n radionauhoitusta Winston Churchillin puheesta sodan alkuajalta.

Albumin ensimmäinen kappale, The Howling, soi uuden fantasiaroolipelin The Chronicles of Spellbornin trailerissa ja biisissä on pelistä napattuja ääniefektejä. Bändi teki myös toisen biisin peliä varten, mutta se ei päätynyt levylle.

- Kun meiltä kyseltiin, että haluammeko olla mukana pelin musiikkipuolella, niin tietenkin suostuimme, kaikki bändin miehet kun ovat pelifanaatikkoja. Kirjoittaessamme noita lauluja saimme ison kirjan, jossa oli pelin historia, maailma ja kaikki siihen liittyvät asiat. Sieltä nappasimme pari ideaa, joista kirjoitimme kaksi laulua. The Howling kertoo ihmisten taistelusta toista rotua vastaan, joten halusimme siihen tämän toisen rodun ääniä, Robert kertoilee poikamaisen intoutuneena.

- Pääsimme myös pelistudiolle katsomaan miten sitä tehdään! Emme ole vielä ehtineet kokeilla pelin Beta-versiota, mutta nyt sille voisi olla hetki aikaa. Olemme kuitenkin nähneet uuden The Chronicles of Spellbornin ja se näyttää todella hienolta.

SOITELLEN SUOMEEN

Within TemptationWithin Temptation aloittelee Euroopan-kiertuettaan uuden levyn tiimoilta. Viimeksi bändi kävi esiintymässä Suomessa vuonna 2005 ja nyt on taas aika tulla pohjoiseen soittamaan. Kevään keikat Helsingissä ja Tampereella on jo sovittu, mutta Robertin mukaan jatkoakin olisi tulossa.

- Kevään keikkojen lisäksi aiomme soittaa myös muutamalla kesäfestivaalilla Suomessa. Asia on jo suunnitteilla, mutta virallisia päiviä ei ole vielä päätetty.

Ja vaikka se kuulostaa hieman perinteiseltä, niin pakkohan sitä on suomalaisesta yleisöstä kysyä, varsinkin kun Robertilla ja Sharonilla on muitakin suunnitelmia Suomen varalle.

- Suomessa pidetään rankemmasta musiikista, joten tänne on aina ihanaa tulla soittamaan. Vaikka skandinaaveja pidetään varautuneina ja kylminä, niin suomalaiset ovat kaikkea muuta. Aiomme tulla Suomeen myös lomalle, jotta saisimme tutustua maahan rauhassa. En osaa kuitenkaan vielä sanoa koska. Meillä ei ole tähän mennessä ollut aikaa, mutta toivottavasti sitä jäisi nyt myös lomailulle.

Seuraava levy ei ole vielä suunnitteilla, joten kyllähän siitä viikon Suomelle luulisi lohkeavan. Levyjä bändi tekee rauhalliseen tahtiin eikä ota muutenkaan paineita suosiostaan.

- Me emme ajattele miten albumi tulee menestymään kun kirjoitamme lauluja, emmekä aseta itsellemme minkäänlaisia raameja musiikin tyylin suhteen. Se riittää paineeksi, että yrittää tehdä uuden hyvän laulun, sanoo Robert.

- Inspiraatio lähtee meillä hauskuudesta. Teen parhaat kappaleet kun olen hyvällä mielellä. Jos kappaleet menestyvät, niin se on aina yhtä yllättävää. Kiertueella emme pysty kirjoittamaan, mutta heti sen jälkeen alamme taas rauhassa työstää uusia kappaleita. Musiikin tekeminen on meille elämäntapa. Lomallakin meillä on aina kannettava tietokone ja kitarat mukana, jotta inspiraation iskiessä voimme heti alkaa kirjoittaa uutta musiikkia.

EVA LUNA

Robert Westerholt ja Sharon den Adel saivat esikoistyttärensä, Eva Lunan, 7. joulukuuta 2005.

Lapsi tuli maailmaan keisarinleikkauksella ja mullisti vanhempiensa elämän, mutta ei musiikkia, korostaa Robert Westerholt hyvin päättäväisesti.
- Lapsi ei ole vaikuttanut musiikkimme. Emme halua edelleenkään laulaa lapsista, vaikka saimme itse yhden. Perhe ja musiikki pidetään erillään.
Siis levyllä. Pieni hollantilaistyttö pääsee silti näkemään Eurooppaa enemmän kuin keskivertoreilaaja.

- Olemme onnekkaita, koska isovanhemmat haluavat lähteä jopa kiertueelle hetkeksi mukaan hoitamaan Lunaa. Meidän ei siis tarvitse olla kovin paljon erossa. Siellä on koossa ikään kuin iso perhe, joten hänellä on ympärillään paljon rakastavia aikuisia. Me olemme jo käyneet yhdessä muutamilla festivaaleilla.

Teksti: Pirita Tiusanen
Kuvat: Sony BMG

Kommentointi on suljettu.